Politické zemětřesení v USA? Muž z Bílého domu naznačil, co přijde

Ve Washingtonu zuří debata o přístupu k vyšetřování prezidenta, konstatuje Joe Lockhart v komentáři pro server CNN. Politický konzultant a bývalý mluvčí amerického prezidenta Billa Clintona připomíná, že podle některých hlasů by demokraté měli agresivněji využívat všech příležitostí, aby hnali současného šéfa Bílého domu Donalda Trumpa k zodpovědnosti, třeba i prostřednictvím vyvolání impeachmentu, v jehož rámci by byly Trumpovy činy lépe prošetřeny.

Podobnost s Lewinskou? Spíše s Watergate

Objevují se ale i varování, že demokraté by neměli ve snahách o vyšetřování Trumpa zacházet příliš daleko, jelikož to může vést k odlivu jejich voličů, podotýká konzultant. Dodává, že v debatě je často zmiňována zkušenost z impeachmentu proti Billu Clintonovi.

"Ačkoliv jde o cennou a důležitou debatu, její přirovnávání ke Clintonově sáze poškozuje obě strany," píše Lockhart. Deklaruje, že každým dnem je jasnější, že Clintonův a Trumpův případ mají ve skutečnosti pramálo společného.

Pokud se podíváme na hlavní rysy Clintonova vyšetřování, zjistíme, že prezident a jeho tým spolupracovali s nezávislým vyšetřovatelem i orgány Kongresu, tvrdí konzultant. Připomíná, že Clinton svědčil před velkou porotou a poskytl svou krev, aby se prokázal jeho vztah s Monicou Lewinskou.

Na rozdíl od Trumpa Clinton neodvolal ředitele FBI, nehrozil odvoláním ministrovi spravedlnosti, neradil mu, aby odvolal nezávislého vyšetřovatele, a nezneužíval svůj úřad k oslabování amerického justičního systému, konstatuje někdejší Clintonův mluvčí. Doplňuje, že jeho nadřízený zarputile bojoval - a prohrál - pouze v případě civilní žaloby vznesené Paulou Jonesovou.

Sněmovna reprezentantů v důsledku toho vyvolala proti Clintonovi impeachment, ale senát jej osvobodil, shrnuje Lockhart. Připomíná, že většina veřejnosti se přiklonila na prezidentovu stranu, jelikož tehdy opoziční republikáni přehnali svůj zápal dostat Clintona z úřadu, a tak krátce po impeachmentu dosahovala jeho podpora 73 %.

"Jak však bylo řečeno výše, faktické stránky obou kauz lze stěží srovnávat a stejně tak se příliš nepoučíme politicky, pokud je postavíme vedle sebe," píše konzultant. Domnívá se, že Trumpův případ lze spíše srovnávat s vyšetřováním prezidenta Richarda Nixona a aféry Watergate, jelikož faktická stránka věci je velmi podobná - Nixon i Trump podnikli agresivní kroky, aby bránili spravedlnosti a mařili vyšetřování nelegální činnosti.

Nixon odvolal vedení ministerstva spravedlnosti, jelikož navzdory jeho příkazu pokračovalo v prošetřování kauzy Watergate a namísto toho dosadil do čela úřadu i FBI sobě loajální osoby, připomíná Lockhart. Dodává, že Nixon bránil rovněž vyšetřování v Kongresu, když využil svého práva omezit přístup ke svědkům a dokumentům. Nixon neváhal jít k nejvyššímu soudu, aby mohl odepřít přístup ke klíčovým audio nahrávkám, což nakonec vedlo k jeho rezignaci, vysvětluje konzultant. Podotýká, že tehdejší šéf Bílého domu neútočil pouze na justici, ale také na média, která o případu informovala.

Postup dle Nixonovy příručky

"Trump jedná přesně podle Nixonovy příručky," uvádí Lockhart. Současný ministr spravedlnosti William Barr je podle něj Trumpovým Royem Cohnem, kterého do stejné funkce dosadil Nixon, navíc se Trump zbavil nepohodlných vyšetřovatelů, například bývalého ředitele FBI Jamese Comeyho. Barra Trump využívá k manipulování a podrývání práce zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera a v rozhovoru pro televizi NBC přiznal, co ho ve skutečnosti k odvolání Comeyho vedlo, deklaruje konzultant. Podotýká, že Trump na svém Twitteru také útočí na FBI, ministerstvo spravedlnosti, zpravodajce i Kongres a média označuje z a"nepřátele lidu".

Těm, kteří nabádají demokraty ke zdrženlivosti, bývalý Clintonův mluvčí připomíná, že právě odhodlání Kongresu objasnit aféru Watergate odhalilo rozsáhlé pochybné praktiky Nixonovy administrativy. Nasazení veškerých pák v letech 1973-1974 demokraty nepoškodilo a nepoškodí je ani nyní, míní Lockhart. Důvod spatřuje v tom, že Trumpova administrativa využívá všech svých možností, aby veřejnosti odpírala informace, přičemž Američané cítí, že tyto informace potřebují k tomu, aby si udělali obrázek, což platilo v roce 1974 a platí i dnes.   

Intenzita, odhodlání a soudní verdikty nakonec postavily Nixona před jedinou politickou volbu: rezignovat, či být odvolán, deklaruje Lockhart. Připomíná, že Nixonova popularita mezi republikány byla tehdy silná, ale v určitý moment ani ti nejoddanější republikánští představitelé nemohli zavírat oči před jeho jednáním.

"Demokraté nejenže nedostali odvetný úder, ale zažili bezprecedentní úspěch v následujících volbách," pokračuje konzultant. Domnívá se proto, že demokraté by měli usilovat o Trumpův impeachment, ačkoliv za současné situace je jasné, že republikáni v senátu shledají prezidenta nevinným.

Lockhart je totiž přesvědčen, že z pečlivého vyšetřování Trumpa plyne pouze malé politické riziko. Republikáni i demokraté tak nyní kopírují strategii z let 1973-1974, kdy první jmenovaní prezidenta bránili a druzí agresivně prosazovali jeho vyšetřování, přičemž výsledek tehdejšího souboje je dobře znám, uzavírá konzultant.

Související

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Donald Trump Richard Nixon Bill Clinton

Aktuálně se děje

před 41 minutami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko poslalo balistické rakety na Charkov. Samo přiznalo požár v další rafinérii

Během noci na pátek se město Charkov na severovýchodě Ukrajiny opět stalo cílem útoku ruské armády, tentokrát s nasazením pravděpodobně balistických střel. Informovala o tom britská stanice BBC s odvoláním na ukrajinské úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy