Exprezident Peru Humala a jeho žene byli obviněni z praní peněz

Peruánská prokuratura dnes obžalovala exprezidenta Ollantu Humalu a jeho manželku Nadine Herediovou z praní špinavých peněz. Viní je z toho, že před osmi lety dostali nelegálně tři miliony dolarů (asi 70 milionů korun) od brazilské stavební firmy Odebrecht na volební kampaň. Informovala o tom peruánská média.

Kvůli přijímání úplatků od firmy Odebrecht zahájily v předchozích letech peruánské úřady vyšetřování všech peruánských exprezidentů, kteří stáli v čele země od roku 2001. Jeden z nich Alan García spáchal před zatčením minulý měsíc sebevraždu.

Šestapadesátiletý Humala, který byl prezidentem Peru v letech 2011 až 2016, a jeho žena Nadine (42) už strávili devět měsíců ve vazbě, propuštěni z ní byli před rokem. Prokuratura je viní z toho, že Humala dostal od Odebrechtu tři miliony dolarů na kampaň pro volby v roce 2011. Část peněz měla převzít osobně jeho manželka.

Obžaloba je postavena mimo jiné na výpovědi bývalého šéfa firmy Marcela Odebrechta, který byl v roce 2016 odsouzen za korupci a praní špinavých peněz k 19 letům a čtyřem měsícům vězení. Trest mu byl ale posléze snížen na deset let výměnou za to, že spolupracoval s justicí a udával další jména podezřelých z korupce. V prosinci 2017 byl propuštěn do domácího vězení.

Firma Odebrecht stojí v centru obřího korupčního skandálu v Brazílii, v roce 2016 ale vyšlo najevo, že uplácela vysoké politiky ve více než desítce zemí Latinské Ameriky. V Peru je kvůli tomu vyšetřován exprezident Alejandro Toledo, který žije v USA a Peru žádá jeho vydání, i předchozí prezident Pedro Pablo Kuczynski, který je od dubna v domácí vazbě.

Vyšetřován byl i exprezident Alan García, který žil ve Španělsku a loni přijel do Peru vypovídat kvůli svému případu. Prokurátor mu ale poté zakázal opustit zemi a García se uchýlil na uruguayské velvyslanectví, kde žádal o azyl. Ten mu ale Uruguay neudělila. Minulý měsíc, když ho přišla policie zatknout, se García střelil do hlavy a zemřel.

Související

Dostali jsme se do fáze šestého masového vymírání druhů?

Státy se dohodly na alianci proti odlesňování amazonského pralesa

Osm latinskoamerických států se v úterý dohodlo na společné alianci proti odlesňování amazonského pralesa. Společné datum konce ničení tohoto ekosystému však prohlášení amazonského summitu v brazilském Belému neobsahuje, píše brazilský tisk. To kritizují ekologové. 

Více souvisejících

Peru Ollanta Humala praní špinavých peněz

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 4 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

včera

Medvěd hnědý, ilustrační foto

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

včera

včera

Válka na Ukrajině: Rusové tvrdí, že dobyli další obec u Charkova

Moskva v sobotu uvedla, že její jednotky obsadily další obec v Charkovské oblasti, kde minulý týden zahájily novou ofenzivu. Konkrétně má jít o vesnici Starycja. Kyjev to zatím nijak nekomentoval. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy