Velká krize za dveřmi? Chystaná opatření v USA vyvolávají obavy

Trumpova administrativa se chystá oslabit systém včasného varování před finanční krizí, a to navzdory radám bývalých amerických ministrů financí a předsedů americké centrální banky FED, poukazuje editorial serveru Washington Post. Vlivný deník vysvětluje, že klíčovým prvkem tzv. Dodd-Frankovu regulačního zákona z roku 2010 bylo poskytnout americké vládě možnost předvídat a kontrolovat hrozby pro bankovní systém, jakou představovalo například přehřátí hypotečního trhu před krizí v roce 2008.

Oslabení post-krizových reforem

Jedním z těchto nástrojů je označení důležitých finančních institucí, ať již jde o banky či pojišťovny, které jsou natolik velké, že jejich pád dokáže otřást celým systémem, vysvětluje prestižní deník. Vysvětluje, že návrh Trumpovy administrativy předpokládá úpravu Dodd-Frankova zákona do takové míry, která by z něj v praxi vyloučila nebankovní instituce.

To vyvolalo ostrou reakci bývalých amerických vládních představitelů, včetně těch, kteří dostali lekci v roce 2008, kdy se jim nepodařilo předvídat blížící se krizi, uvádí washingtonský server. Připomíná, že dne 13. května bývalí ministři financí Timothy F. Geithner a Jack Lew spolu s bývalými předsedovi FED Benem S. Bernankem a Janet L. Yellenovou varovali současného předsedu FED Jerome H. Powellova a ministra financí Stevena Mnuchina, že plánované úpravy znamenají "zásadní oslabení post-krizových reforem".

Varování přišlo v době, kdy masivně roste vysoce rizikové korporátní zadlužení známé jako úvěry s pákovým efektem, konstatuje editorial. Doplňuje, že někteří, například guvernér Bank of England Mark Carney, tyto půjčky přirovnávají k hypotékám pro klienty s nízkým kreditem.

Janet Yellenová dokonce vyjádřila obavy, že právě úvěry s pákovým efektem mohou prohloubit příští recesi, poukazuje renomovaný server. Doplňuje, že výše těchto úvěrů dosahuje úctyhodných 1,1 bilionu dolarů, přičemž jejich objem v roce 2018 vzrostl o více než 20 %, tedy téměř dvojnásobnou rychlostí, než půjčují banky, a nejrychleji ze všech segmentů zadlužení amerických korporací i domácností, které podle FED dosahuje 31 bilionu dolarů.

"Navíc, podle mnohých ukazatelů tato expanze probíhá mezi nejrizikovějšími zákazníky," varuje Washington Post. konstatuje, že jde částečně o reakci na dřívější deregulační opatření Trumpovy administrativy, přičemž klíčovým zdrojem těchto úvěrů je právě nebankovní sektor, nad kterým má být nyní dále uvolněn dohled.

Jistota je jistota

Vlivný deník pokládá otázku, zda se tento systém může zhroutit a stáhnout s sebou celý americký finanční sektor a americkou ekonomiku. Odkazuje na projev předsedy FED Powella z 20. května, který naznačuje, že odpověď je spíše negativní.

Powell odkázal na statistiky, které ukazují, že navzdory poslední expanzi nejsou úvěry s pákovým efektem disproporční vůči celkovému růstu ekonomiky a stále rostou pouze třetinovým tempem ve srovnání s největším předkrizovým boomem rizikových hypoték, připomíná editorial. Za ještě důležitější označuje Powellovu správnou poznámku, že velké americké banky ve srovnání s obdobím před rokem 2008 mnohem lépe kapitalizované, a tak jsou více odolné vůči nákaze případného kolapsu úvěrů s pákovým efektem.

"Powell musí mít jistou kuráž, když toto tvrdí, s ohledem na cenu, kterou zaplatí, pokud se jeho zarytá důvěra nepotvrdí," pokračuje prestižní server. Powellovi sice dává zapravdu ohledně kapitalizace bank, ale varuje, že navzdory nejrůznějším ochranným mechanismům Dodd-Frankova zákona z roku 2010 pro předvídání krize mají peníze tendenci protékat i těmi nejužšími skulinkami pevně regulovaného systému.

Kapitál bank má být ta poslední pojistka, a proto by si měla Trumpova administrativa položit otázku, zda je lepší mít silný systém včasné výstrahy zajišťující bezpečnost nebankovních institucí, nebo ho oslabit, nabádá vlivný deník. "Jistota je jistota," uzavírá Washington Post.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) krize Ekonomická krize banky Ekonomika

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy