Američané tvrdě zaplatí? Spojenci začínají podrývat moc USA, poukazuje politolog

Uplynulý týden přinesl nevídané představení - ministr zahraničí Německa, jednoho z nejbližších spojenců USA, navštívil Teherán a oznámil, že brzy bude spuštěn evropský platební systém koncipovaný jako alternativa k tomu dolarovému, poukazuje politolog a komentátor Fareed Zakaria. V komentáři pro server Washington Post připomíná, že návštěva proběhla v koordinaci s Británií a Francií, které nový systém s názvem INSTEX pomáhají vytvářet.

Zneužívání hegemonie

INSTEX brzy selže nebo se ukáže jako zcela neadekvátní, protože dominanci dolaru v globálních transakcích - což je velký přínos pro Spojené státy - bude těžké odstranit, očekává Zakaria. Situaci však označuje za varovný signál, pomyslného kanárka v kleci, protože nejbližší spojenci USA tvrdě pracují na tom, aby odstranili klíčový pilíř americké globální moci.

"Proč? Je to jednoduché: zneužívání moci Trumpovou administrativou," píše politolog. Vysvětluje, že USA se nyní nacházejí v čele světa, ale existují síly, které tento statut oslabují a nejde jen o hluboké strukturální změny jako například nástup Číny, ale také o reakci na zneužívání tohoto hegemonního postavení.

Jako příklad dává komentátor impulz k hledání alternativy k dolaru. Británie, Francie a Německo podepsaly v roce 2015 dohodu o íránském jaderném programu a když Trumpova administrativa loni od smlouvy jednostranně odstoupila, ačkoliv ji Írán dodržoval, uvalila na Teherán sankce a využila sílu dolaru k zamezení dalším zemím v obchodování s Íránem, připomíná Zakaria. Dodává, že Evropany toto zneužití americké autority rozzuřilo a přimělo k pokusu vytvořit vlastní platební systém.

Evropané nejsou jediní a o vytvoření mechanismů, které by umožnily uniknout hegemonii dolaru, se snaží také Čína, Rusko a Indie, uvádí politolog. Doplňuje, že zatím byly tyto snahy v zásadě neúspěšné, ale pokud tolik velkých obchodních ekonomik, včetně těch klíčových evropských, začne dolar podrývat, bude to mít nakonec nějaký dopad.

"Kdysi byla dominantní mezinárodní měnou britská libra, ale byla nahrazena dolarem. Neexistuje žádný železný zákon, který říká, že dolar bude králem navždy," pokračuje Zakaria. Poukazuje také na způsob, jakým Trumpova administrativa používá hrozbu cly, když se často odvolává na národní bezpečnost, což ze zákona umožňuje americkému prezidentovi uplatňovat cla, která byla nastolena během studené války, aby chránila klíčový průmysl klíčový pro geopolitické soupeření se Sovětským svazem.

Rozmary Washingtonu

Ačkoliv Donald Trump tvrdí opak, kanadský hliník a japonské vozy literu zákona nenaplňují, zdůrazňuje politolog. Odkazuje na tvrzení na bývalou pracovnici amerického ministerstva obchodu Jennifer Hillmanovou, která varovala, že pokud USA ospravedlňují cla na automobily ohrožením národní bezpečnosti, pak k takové argumentaci ohledně libovolného produktu může přistoupit jakákoliv země na světě.

Spojené státy si legitimně stěžují na čínské obchodní praktiky, protože Peking se zpravidla drží litery zákona, ale zároveň hledá chytré způsoby, jak obcházet jeho ducha skrze nejrůznější kličky a výjimky, uvádí komentátor. Zdůrazňuje, že přesně to samé činí i Trumpova administrativa, která využíváním dodatku o národní bezpečnosti celkově oslabuje obchodní pravidla a mezinárodní zákony, zatímco Čínu nabádá k jejich dodržování.

"Pokud bych byl čínský vyjednavač, jednoduše bych vysvětlil, že budu dodržovat obchodní pravidla stejně jako Trump," konstatuje Zakaria. Jako další příklad uvádí snahu šéfa Bílého domu rozdrtit čínského technologického giganta Huawei, k níž se zatím přihlásilo jen málo dalších zemí, jelikož si téměř všichni uvědomují, že jejich pokračující závislost na klíčových amerických technologiích je vystavuje náhlým rozmarům Washingtonu, tudíž existuje touha zajistit si technologickou soběstačnost a rozejít se s americkými společnostmi.   

Spojené státy mají ve světě mimořádné postavení, ale je jasné, že se blíží éra, kdy si větší kus moci rozdělí více hráčů, tvrdí politolog. Připomíná, že před dvaceti lety Čína vytvářela 3 % světového HDP, zatímco nyní to je 15 % a tento poměr roste, a za této situace je stále důležitější, aby Washington jednal uváženě, využíval mezinárodní instituce a pokoušel se nastolovat konsensus.

Pravidlo pro rozšiřování liberální hegemonie je podle Zakarii jednoduché: posilovat liberální prvky a oslabovat ty hegemonistické. Trump však činí opak a jeho administrativa se snaží dosáhnout krátkodobých zisků ve vztahu k ostatním zemím, deklaruje komentátor. Dodává, že zneužíváním své moci za tímto účelem ohrožuje Trumpův tým strukturu mezinárodního systému, s nímž je americká moc hluboce provázaná, a tak jde o špatný obchod, za který v následujících desetiletích Američané tvrdě zaplatí.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) americký dolar Ekonomika

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 7 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

Nemáte děti? Na důchody zaplatíte víc, navrhují lidovci. Piráti jsou proti

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy