Nebezpečná Antifa? Historik poukázal na závažnou paralelu

V krajně pravicových kruzích na internetu momentálně rezonuje zpráva, že editor krajně pravicového magazínu Quilette, Andy Ngo, byl údajně napadal příslušníky hnutí Antifa, poukazuje komentátor a historik Mike Stuchbery. V komentáři pro server The Independent připomíná, že Ngo měl při útoku, k němuž došlo na demonstraci v americkém Portlandu, utrpět krvácení do mozku.

Případ Horsta Wessela

Zpráva si našla cestu i na kabelové televize a další novináři spojení s uvedeným magazínem, jako například Brit Toby Young, znovu brojí proti údajně opakovaným radikálním násilným útokům stoupenců Antify na ty, kteří s nimi nesouhlasí, nastiňuje komentátor. Sám přitom jasně deklaruje, že nikdo, ani provokatéři jako Ngo, si nezaslouží fyzické násilí, pokud se projevují v mezích zákona.

Zprávy přicházející z krajně pravicového tábora nicméně připomínají historikovi případ Horsta Wessela, dvaadvacetiletého berlínského příslušníka nacistických oddílů SA, kterého 114. ledna 1930 postřelil člen Komunistické strany Německa (KPD), který zaklepal na jeho dveře.

Wessel později zemřel v nemocnici a jeho smrt byla pro nacisty mimořádným propagandistickým vítězstvím, uvádí Stuchbery. Vysvětluje, že smrt mladého pohledného SA-mana se stala skvělým náborovým prostředkem, ale také vyděsila velkou část střední třídy, která později vynesla nacisty k moci.

"Ve skutečnosti, tehdejší násilné střety mezi SA a KPD, především v Berlíně, byly silně využívány rostoucí nacistickou stranou," pokračuje historik. Podotýká, že nejen v nacistickém, ale i běžném tisku docházelo ke zveličovanému vyzdvihování "bolševických" násilností prezentovaných jako existenční hrozba pro Výmarskou republiku.

Dnešní krajní pravice si toto uvědomuje a v souvislosti s napadením Ngoa šíří významní krajně pravicoví aktivisté jako Mike Cernevich, Ian Miles Cheong a Jack Posebiec příběhy o údajném použití koktejlů s rychle tvrdnoucím cementem coby zbraně, konstatuje Stuchbery. Dodává, že této verze se chytla i mainstreamová média, ačkoliv žádný důkaz o použití této směsi ze strany antifašistů nebyl předložen.

Důvod, proč se tak děje, je podle historika jednoduchý. "Velké i malé skupiny napříč krajní pravicí vědí, že jediná věc, která dokáže zadržet nápor fašismu, je početnost těch, kteří mu přímo čelí," tvrdí komentátor. Vysvětluje, že pokud se lidé bojí vyrazit do ulic a postavit se krajní pravici, ať už ze strachu z násilí či onálepkování jako "nebezpečná" Antifa, krajní pravice má mnohem snazší cestu.

Skóre 50:0

Nejsou ta však maskovaní chuligáni z Antify, které ukazují televizní kanály, kdo zabíjí a mrzačí lidi, zdůrazňuje Stuchbery. Odkazuje na statistiku neziskové organizace Anti-Defamation League, podle které loni v USA zavraždili pachatelé s vazbami na krajní pravici 50 lidí, což představuje téměř veškeré oběti teroristických činů v zemi.

Naopak, žádné násilné úmrtí nebylo spojeno se stoupenci Antify, uvádí historik. Vysvětluje, že antifašismus je daleko víc než stereotyp maskovaného jedince mávajícího vlajkou a dlažební kostkou, a ve skutečnosti jde o sebeobranu společnosti lidmi všech vyznání a barev pleti, kteří se společně brání pokojnými, ale přímými prostředky.

Jako příklad uvádí komentátor loňskou krajně pravicovou akci Unite the Right 2, kterou ve Washingtonu uspořádali ti samí lidé, kteří stáli za krvavou demonstrací v Charlottesville, kdy tisíce antifašistů zcela zastínily hrstku účastníků, zpívali, tančili a dělali hluk, který utopil projevy příslušníků krajní pravice. Zaměstnanci washingtonských železnic zase solidárně odmítli vypravit vlaky, které měli svézt stoupence krajní pravice na místo, tudíž šlo o naprosté fiasko, konstatuje historik.   

Není třeba dělat si starosti o Ngoa, který byl již propuštěn z nemocnice doprovázen velkým počtem svých ozbrojených stoupenců v roli bodyguardů, navíc bohatší o 160 tisíc dolarů, které stačil vybrat v internetové sbírce, poukazuje Stuchbery. Dodává, že na místě jsou naopak obavy z rostoucí síly a vlivu představitelů krajní pravice, kteří využívají propagandistické a vylhané argumenty k démonizaci všech, kteří jim vzdorují.

"Takže, pokud si myslíte, že nejlepší cesta, jak bojovat proti obnově fašismu je pokojná přímá akce, nenechte se odradit Ngoovým příběhem - běžte ven a jděte příkladem," apeluje závěrem komentátor.     

Související

Demonstrace antifašistů, 17. 11. 2013, Praha

Zařazení Antify na seznam teroristických skupin nedává smysl, tvrdí profesor

NÁZOR – Oznámený amerického prezidenta Donalda Trumpa, že jeho administrativa zařadí hnutí Antifa na seznam teroristických organizací, označuje bezpečnostní analytik Peter Bergen za jednoznačně protiústavní. Profesor z Arizonské státní univerzity v komentáři pro server CNN vysvětluje, že takový krok by nepřípustně kriminalizoval Američany za přihlášení se k domácí ideologické skupině.

Více souvisejících

Antifašisté USA (Spojené státy americké) fašismus Antifa

Aktuálně se děje

před 58 minutami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

Blinken: Odmítnutím dohody Hamás ukáže, že se o Palestince „nestará“

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se v Jeruzalémě setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Po schůzce vyzval palestinské hnutí Hamás, aby přijalo nabízenou dohodu o propuštění rukojmích a příměří.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy