Kdy začnou masové zátahy na ilegály v USA? Uprchlíci žijí ve strachu

Tisíce imigrantů ve Spojených státech a jejich advokátů očekávalo v neděli masové zatýkání přistěhovalců se soudním příkazem k vyhoštění, které avizoval americký prezident Donald Trump. Na řadě míst v USA se už v pátek proti očekávaným raziím a proti Trumpově imigrantské politice konaly demonstrace. Zátah velkých rozměrů se ale zatím nekonal, uvedla dnes agentura Reuters.

Rozsáhlé zatýkání mělo začít v neděli a mělo se odehrávat v desítce velkých měst USA, včetně Los Angeles, San Franciska, New Yorku, Chicaga či Houstonu. Zatčeno bylo ale jen několik imigrantů, například tři v Denveru, uvedla agentura Reuters.

Podle starosty New Yorku Billa de Blasia provedli agenti vládního Úřadu pro imigraci a cla (ICE) v jeho městě o víkendu několik operací, ale nikoho nezatkli. "Je to politická akce prezidenta, zpolitizoval vládní agenturu, aby mu pomohla znovu vyhrát volby," řekl de Blasio, který chce napřesrok kandidovat na prezidenta za demokraty.

The Trump administration uses fear as a weapon. We’re making sure our immigrant communities are getting accurate information and have the resources to defend their rights.

— Mayor Bill de Blasio (@NYCMayor) 14. července 2019

"Imigranti po celé zemi se schovávají a žijí ve strachu...a to je cílem této akce," řekla agentuře Reuters Mary Bauerová z nevládní organizace SPLC, která právně pomáhá lidem v nouzi. "Ačkoli zatím nemáme zprávy o raziích, žádný z imigrantů by neměl žít ve strachu, že rodiče nepřijdou z práce domů, nebo že se děti nevrátí ze školy," uvedla Lauren Weinerová z Americké unie občanských práv (ACLU).

Zatýkání migrantů, které oznámil Trump na twitteru minulý měsíc prakticky současně se zahájením své volební kampaně, se nyní mělo týkat až 2000 rodin, u jejichž členů soudce nařídil vyhoštění. Podle ACLU šlo o případy, kdy se osoby snažící se o legalizaci pobytu nedostavily k soudu.

"Moje manželka nechodí nakupovat, ani nevodí děti do školy, protože se bojí, že ji zatknou," řekl v neděli deníku The San Diego Union-Tribune Julio Trujillo, který má pět dětí ve věku od dvou do 13 let a jehož manželka je v USA ilegálně. "Ano, bojím se, protože nechci být oddělena od své rodiny," dodala Trujillova žena.

Kalifornský deník v této souvislosti uvedl, že ač víkendové rozsáhlé razie se nekonaly, zatkli minulý týden v Los Angeles imigrační agenti několik desítek migrantů kvůli trestné činnosti.

Související

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) uprchlíci imigrace Donald Trump Bill de Blasio Policie USA

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 8 minutami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 17 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 9 hodinami

před 16 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

Pavel pojede na mírový summit o Ukrajině do Švýcarska

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek přijal pozvání ukrajinského protějška Volodymyra Zelenského na červnový mírový summit ve Švýcarsku. Obě hlavy státu spolu telefonicky hovořily i o spolupráci obou zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy