Trumpův politický program: Jděte pryč!

Jděte, odkud jste přišly, tweetoval v sobotu americký prezident Donald Trump na adresu čtyř demokratek ze Sněmovny reprezentantů s tmavou pletí. Těmito několika slovy shrnul jádro svého politického programu - snížení počtu imigrantů v USA za pomoci strachu a síly. Píše to agentura AP.

Už v kampani před minulým zvolením volal Jděte domů, když Mexičany označoval za násilníky a vrahy. Skrývaly se za tím jeho plány postavit na hranici zeď, zakázat lidem přicestovat do USA a ukončit ochranu přistěhovalců, kteří byli do USA přivezeni jako děti. A skrývalo to i jeho zastřenou otázku proč by USA měly přijímat tolik lidí ze "špinavých děr světa".

Teď je v pozadí snaha administrativy ukončit ochranu uprchlíků na jižní hranici a změnit obraz USA coby bezpečného přístavu uprchlíků.

Trumpovy činy a jeho někdy rasistické komentáře sice vyvolaly hněv, ale nezabránily mu v roce 2016 zvítězit a povzbudily některé z jeho stoupenců. S blížícími se novými volbami Trump přihazuje. V sobotu tweetem doporučil čtyřem zákonodárkyním, z nichž tři se narodily v USA a jedna v Somálsku, aby odešly, odkud přišly a pomohly řešit problémy ve svých zločinem zamořených zemích. Jejich pomoci je prý velmi zapotřebí a s odchodem nelze otálet.

Trumpova politika je často stejně přímočará jako jeho slova. Zákaz cest, který vyhlásil krátce po nástupu do funkce, byl zformulován jako snaha vyloučit možnost příjezdu islámských radikálů do USA. V upravené podobě pak zákaz podpořil soud. Administrativa se pokusila také prosadit odmítnutí lidí, kteří do USA přijdou mimo oficiální vstupy, Trump několikrát pohrozil uzávěrou celé jižní hranice. Přistoupil k ukončení příjmu uprchlíků z válkou postižených zemí, drasticky omezil počet přijímaných běženců.

V pondělí pak přišlo oznámení, které přesahuje předchozí azylová omezení - zakazuje vstup všem, kdo požádají na jižní hranici o azyl a předtím prošli jinou zemí. Pokud tento požadavek odolá u soudů, postihne desítky tisíc rodin středoamerických uprchlíků, kteří míří do USA z jihu. Mnozí utíkají před násilím a krajní chudobou.

From today's @FT #Trump #RacistPresident pic.twitter.com/CjldkI7QoK

— Banx (@Banxcartoons) July 16, 2019

Trump zápasí o zvládnutí rostoucí krize na hranici, jíž proudí měsíčně desítky tisíc lidí, většinou po celých rodinách. Výsledkem jsou přeplněná pohraniční zařízení a průtahy v rámci celého imigračního systému. Uprchlíci tráví týdny nacpáni do páchnoucích a špinavých center postavených původně pro krátkodobý pobyt. Týdny tam tráví i děti, které mají ale být umístěny do vládních středisek, jež zajistí školu, zdravotní péči a hračky. Šíří se nemoci, děti umírají.

Příkoří zažívají i lidé sloužící na hranici. Vyšetřováno je 62 současných a osm bývalých zaměstnanců za výroky zveřejněné na facebooku. Zesměšňují uprchlíky i zákonodárce a mezi terči je i členka Sněmovny Alexandria Ocasiová-Cortezová, což je jedna ze čtveřice, na niž se nyní zaměřil Trump.

Republikáni obviňovali demokraty z průtahů řešení krize vytvářející se na hranici, Trump se upnul na svou pohraniční zeď a na rekordní dobu kvůli tomu ochromil chod vládních institucí, než ustoupil a prohlásil, že peníze našel jinde. I když mluví o humanitární krizi, stále své záměry hodlá prosadit prostřednictvím tvrzení o zločinnosti mezi uprchlíky. "Demokraté žertují (doopravdy tomu nevěří), když říkají, že je možné zastavit Zločin, Drogy, Obchodování s lidmi a Karavany bez pomoci zdi nebo ocelového plotu. Přestaňte si hrát a zajistěte Americe bezpečnost, jakou potřebuje," tweetoval v lednu. V debatě o karavanách migrantů tvrdil, že mezi těmito lidmi je mnoho zločinců.

Když obhajoval své nedávné tweety na adresu čtyř poslankyň, tvrdil, že v krvi nemá špetku rasismu. Když zdlouhavě hovořil v úterý k novinářům, sotva se zmínil o azylu a neohlásil žádnou zásadní změnu politiky. Zaměřil se na imigraci, mluvil o tom, jak Mexiko přitvrdilo ve snaze zabránit lidem dostat se k americké hranici, a rozplýval se nad přísností mexických zákonů. "Tyto zákony říkají, že je možné člověku říci 'Je mi líto, nemůžete dál. Jděte pryč'," tvrdil Trump.

Související

Více souvisejících

Donald Trump Prezident USA USA (Spojené státy americké) imigrace uprchlíci rasismus

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 13 minutami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 9 hodinami

před 16 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

Pavel pojede na mírový summit o Ukrajině do Švýcarska

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek přijal pozvání ukrajinského protějška Volodymyra Zelenského na červnový mírový summit ve Švýcarsku. Obě hlavy státu spolu telefonicky hovořily i o spolupráci obou zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy