Trump zaútočil na černošského kongresmana: Je brutální surovec. Reakce přišla záhy

Americký prezident Donald Trump na twitteru znovu ostře napadl jednoho z kongresmanů Demokratické strany. Elijaha Cummingse označil za brutálního surovce, který by se měl místo kritiky práce pohraniční stráže věnovat péči o svůj volební obvod v Baltimoru, který je podle šéfa Bílého domu "nechutný a zamořený krysami a hlodavci". Předseda parlamentního výboru pro dohled a reformu Cummings krátce před Trumpovým útokem kritizoval podmínky, které panují v uprchlických táborech na jižní hranici USA, informovala agentura Reuters.

"Kongresman Elijah Cummings je brutální surovec, když křičí a řve na skvělé muže a ženy z pohraniční stráže kvůli podmínkám na jižní hranici, i když ve skutečnosti je jeho baltimorský obvod MNOHEM HORŠÍ a mnohem nebezpečnější. Jeho obvod je považován za nejhorší v USA," napsal dnes americký prezident v prvním ze série tweetů.

Jižní hranice Spojených států je podle něj "čistá, výkonná a dobře spravovaná, jen velmi plná". Obvod demokratického člena Sněmovny reprezentantů označil za "nechutný binec zamořený krysami a hlodavci".

Elijah Cummings spends all of his time trying to hurt innocent people through “Oversight.” He does NOTHING for his very poor, very dangerous and very badly run district! Take a look.... #BlacksForTrump2020 https://t.co/seNVESZUht

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 27, 2019

"Kdyby trávil více času v Baltimoru, možná by toto velmi nebezpečné a špinavé místo mohl pomoci uklidit," pokračoval Trump v twitterovém útoku na svého oponenta. Nakonec naznačil, že se peníze, které do města nedaleko Washingtonu putují, ztrácejí kvůli korupci. "Hned začněte vyšetřovat tento korupční chaos," zakončil Trump.

Baltimore je průmyslové město s 620.000 obyvatel, z nichž mírnou většinu tvoří černoši. Město se dlouhodobě potýká s vysokou kriminalitou, připomněla agentura AFP.

Cummings minulý týden kritizoval ministra vnitřní bezpečnosti Kevina McAleenana kvůli podmínkám, jaké panují v uprchlických centrech na jižní hranici Spojených států.

"Pane prezidente, já chodím do svého obvodu denně. Každé ráno se vzbudím a jdu bojovat za své sousedy. Je mou ústavní povinností dohlížet nad výkonnou mocí. Je ale mou morální povinností bojovat za obyvatele svého obvodu," reagoval na Trumpův výpad Cummings.

Mr. President, we can address this together. Two years ago, I went to the White House to ask you to endorse my bill to let the government negotiate directly for lower drug prices.

— Elijah E. Cummings (@RepCummings) July 27, 2019

Na obranu svého stranického kolegy se postavila také předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, podle které je Cummings bojovníkem za lidská práva a hospodářskou spravedlnost, milovaným politikem v Baltimoru a kolegou, kterého si všichni váží. "My všichni odmítáme rasistické útoky proti němu a podporujeme jeho neochvějnou schopnost vést," uvedla rodačka z Baltimoru Pelosiová s odkazem na černošského poslance.

Prezidenta za jeho výpad kritizoval také starosta Baltimoru Jack Young, podle kterého je nepřijatelné, aby politický vůdce země očerňoval takové pulzující americké město, jakým je podle něj Baltimore.

Trumpův dnešní útok následoval po kontroverzi kolem výpadů proti čtveřici demokratických kongresmanek přistěhovaleckého původu, které prezident vyzval, aby se vrátily do zemí svého původu.

Související

Donald Trump

Odvolací soud se smiloval nad Trumpem. Vyhne se zabavení majetku

Odvolací soud v New Yorku v pondělí rozhodl o povolení složení záruky ve výši 175 milionů dolarů americkému exprezidentu Donaldu Trumpovi. Tím se vyhne povinnosti zaplatit celou částku 454 milionů, kterou mu byla v únoru uložena poté, co byl shledán vinným z podvodů s nemovitostmi. Uvedl to server BBC.

Více souvisejících

Donald Trump Elijah Cummings Prezident USA USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 26 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

Tragická nehoda FlixBusu v Německu. Autobus skončil na boku, pět mrtvých

Tragická nehoda autobusu dopravce FlixBus se ve středu dopoledne stala na dálnici nedaleko německého Lipska. Nepřežilo ji pět lidí, dalších více než dvacet cestujících utrpělo zranění. O neštěstí informovala světová média v čele s BBC

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy