Stejná hrozba jako džihádisté. Experti varují před novou formou terorismu

NÁZOR - Protiteroristická strategie současné americké administrativy správně uvádí, že země dlouhodobě čelí bezpečnostní hrozbě v podobě domácích teroristů, které nemotivuje islamistická ideologie, ale jiné formy násilného extremismu. V komentáři pro server CNN problém rozebrali bezpečnostní analytici Peter Bergen a David Sterman z think tanku New America.

Teroristé se inspirují

Nedělní útok v texaském El Pasu, který dle vyjádření místního státního zastupitelství federální úřady považují za případ domácího terorismu, je připomínkou dlouhé historie a závažnosti této hrozby, soudí analytici. Deklarují, že pro zabránění dalším takovým útokům musejí USA rozšířit boj represivních složek s pravicovým terorismem a americký prezident Donald Trump musí uznat, že hrozba krajně pravicových teroristů je podobného rozsahu jako hrozba teroristů džihádistických.

"Trump by měl také využít svého prezidentského úřadu k útoku na ideologické pilíře pravicového násilí, než aby živil jeho plameny," pokračují Bergen a Sterman. Připomínají, že nedělní útok, během kterého zahynulo 20 lidí v nákupním centru Walmart, spáchal podle úřadů jednadvacetiletý běloch, přičemž policie tvrdí, že pár minut předtím zveřejnil na internetovém fóru 8chan, které je známo rasistickými příspěvky, svůj "manifest" vyjadřující podporu teroristovi, který v březnu postřílel 50 věřících ve dvou novozélandských mešitách.

Teroristé se inspirují podobně jako školní střelci, varují oba odborníci. Poukazují, že střelec z novozélandského Christchurch před svým útokem také zveřejnil svůj manifest na uvedeném internetovém fóru.

Podezřelý z teroristického útoku v El Pasu ve svém čtyřstránkovém manifestu označil za motiv údajnou "hispánskou invazi", připomínají Sterman s Bergenem. Podotýkají, že také Trump označil migranty přicházející do USA přes jižní hranici za "invazi", ačkoliv podezřelý střelec ve svém manifestu tvrdí, že jeho názory na přistěhovalce se utvořily dříve, než do Bílého domu nastoupil současný prezident.    

Pokud vyšetřování potvrdí, že útok v El Pasu byl dílem bělošského nacionalisty, pak půjde o nejvražednější akci krajní pravice za dlouhé roky, konstatují experti. Vysvětlují, že po 11. září 2001 zabili teroristé motivovaní krajně pravicovou ideologií - včetně rasistických, protivládních a protipotratových postojů - ve Spojených státech 107 lidí, zatímco džihádisté o tři méně.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Jinými slovy, krajně pravicoví teroristé v USA za posledních 18 let zabili podobné množství (lidí)  jako džihádističtí teroristé," uvádějí Bergen se Stermanem. Odkazují na výzkum svého think tanku, který zjistil, že po 11. září 2001 umíral při krajně pravicových teroristických útocích relativně malý počet lidí, ale v posledních dvou letech se takto orientovaní teroristé uchýlili k útokům s velkým počtem obětí.

Jestli se potvrdí, že za útokem v El Pasu stála krajně pravicová ideologie, půjde o nejvražednější krajně pravicový útok po 11. září 2001, zdůrazňují analytici. Připomínají, že ani ne před rokem zabil střelec inspirovaný protipřistěhovaleckými konspiracemi 11 osob v pittsburghské synagoze, přičemž se jednalo o nejhorší útok na židy v amerických dějinách.

Nelze dále čekat

Teroristické násilí širokého ideologického spektra je v USA na vzestupu, varují Bergen a Sterman. Nastiňují, že teroristé inspirovaní misogynií například v posledních letech zabili ve Spojených státech 8 lidí - 6 zastřelil pachatel v kalifornském Isla Vista v roce 2014, protože nenáviděl všechny ženy, loni pak ze stejného důvodu zabil střelec v jogínském centru v  Tallahassee na Floridě 2 osoby.

Stejný počet obětí v USA má v posledních třech letech na svědomí také terorismus inspirovaný černošským nacionalismem, uvádějí odborníci. Dodávají, že od 11. září 2001 naopak neproběl v zemi jediný teroristický útok spáchaný zahraniční organizací a všichni pachatelé 13 smrtelných džihádistických teroristických útoku, které ve Spojených státech po 11. září 2001 proběhly, byli americkými občany či držiteli trvalého pobytu.

"Trumpova administrativa přesto nadále nedokáže pochopit pravou povahu teroristické hrozby ve Spojených státech," kritizují analytici. Připomínají, že její odpovědí na terorismus byl zákaz cest občanů převážně muslimských zemí do USA, jehož dřívější přijetí by ovšem nezabránilo jedinému smrtícímu teroristickému útoku po 11. září 2001.

Sterman s Bergenem kvitují, že americké represivní složky se hrozbou krajně pravicového terorismu již zabývají a podle ředitele FBI Christophera Wraye byla jen letos zatčena zhruba stovka podezřelých osob. To ukazuje, že je třeba v této otázce dělat víc, a potvrzuje to nedělní prohlášení šestice bývalých předních protiteroristických odborníků, kteří sloužili pod posledními třemi americkými prezidenty.

"Za uplynulé měsíce se naprosto jasně ukázalo, že je třeba více řešit násilné činy živené extremistickými názory všech typů, včetně aktů domácího terorismu. Apelujeme na naší vládu, aby řešila tuto formu terorismu coby největší prioritu, jakou se stalo po 11. září (2001) potírání mezinárodního terorismu... Jednoduše nelze dále čekat," citují analytici z uvedeného prohlášení. Dávají mu zapravdu.

Související

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Terorismus střelba v hypermarketu v El Pasu (3. 8. 2019)

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Slováci zadrželi 14letého mladíka. Škole vyhrožoval bombou

Během policejní operace pod krycím názvem Škola zasáhla Národní kriminální agentura (NAKA) a zadržela čtrnáctiletou osobu kvůli podezření ze šíření poplašné zprávy. Uvedla tisková agentura TASR.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy