Rusové stáhli jaderné hlavice, splnili část smlouvy START

Washington - Rusové stáhli stovky jaderných hlavic a splnili část smlouvy o omezení strategických zbraní START, kterou loni v dubnu na Pražském Hradě podepsali prezidenti Barack Obama a Dmitrij Medveděv. Informuje o tom ve čtvrtek americké ministerstvo zahraničí.

Ve smlouvě se Američané a Rusové zavázali snížit počet rozmístěných jaderných hlavic o třetinu na maximální počet 1550 na každé straně.

Rusko už jejich počet omezilo na 1357. Spojené státy jich mají na nosičích (raketách, bombardérech a ponorkách) ještě 1800.

Pro srovnání: v roce 2009 měli Američané v bojovém postavení 2 200 jaderných hlavic a Rusové 2 790.

Rusové stáhli jaderné zbraně v předstihu. Závazky ve smlouvě START by státy měly splnit do sedmi let od předání ratifikačních dokumentů.

Dokumenty si vyměnili šéfové diplomacií Hillary Clintonová a Sergej Lavrov letos 5. února.

Američané a Rusové se ve smlouvě také zavázali snížit počet nosičů na 800 na každé straně. Američanům jich zůstává 1124, Rusku 865.

Dokument stanoví, že Američané a Rusové mohou mít nejvýše 700 rozmístěných nosičů (v bojovém postavení). První jich mají 882, druzí 521.

Údaje jsou datovány k 5. únoru 2011. Předaly si je na základě dohody vlády ve Washingtonu a Moskvě.

"Nový START funguje," píše v reakci na zveřejněná čísla na svém blogu Tim Collins z nevládní Asociace pro kontrolu zbrojení se sídlem ve Washingtonu. "Rusko deaktivovalo stovky jaderných hlavic - to je dobré pro bezpečnost Ameriky."

Collins vyzval americkou vládu, aby urychlila tempo jaderného odzbrojení. "Americká vláda by se neměla upínat k roku 2018, do něhož má splnit své závazky. Měla by postupovat rychleji. V sázce je důvěra mezi mocnostmi," připomíná.

Související

Jens Stoltenberg

Stoltenberg: NATO by se nemělo nechat zastrašit Putinem

Členské státy NATO by se neměly nechat zastrašit hrozbami ruského prezidenta Vladimira Putina o použití jaderných zbraní a měly by nadále poskytovat vojenskou podporu Ukrajině, prohlásil v pondělí odcházející generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Více souvisejících

Rusko USA (Spojené státy americké) Jaderné zbraně

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Michael Schumacher

Novinka ze života Michaela Schumachera. Legendární pilot provdal dceru

Po dlouhých letech mimo veřejné dění se měl legendární sedminásobný mistr světa Formule 1 Michael Schumacher údajně objevit na svatbě své dcery Giny-Marii. Podle informací, které zveřejnily weby jako Marca či Sky News, se měla slavnost odehrát na rodinném panství na Mallorce. Pokud jsou tyto zprávy pravdivé, šlo by o první veřejné vystoupení Schumacherova po jeho vážné nehodě na lyžích před téměř 11 lety.

včera

Vláda Petra Fialy

Česko dá rekordní peníze na investice v dopravě. Vláda řešila i pomoc po povodních

Vláda spustí program pomoci podnikatelům a firmám, kteří museli kvůli zářijovým povodním přerušit výrobu a zaměstnance nechat doma na překážkách v práci. Pomůže také lidem, kteří kvůli povodním přišli o svůj příbytek. Schválila na středečním zasedání. Projednala také návrhy novel školského zákona, zákona o elektronizaci zdravotnictví a zákona o silniční dopravě a odsouhlasila také návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, který na příští rok počítá s rekordní výší investic.

včera

Ministerstvo obrany

Česká armáda oznámila další důležitou investici. Získá dva speciální letouny

Ministerstvo obrany pořídí dva transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Armáda ČR díky nim získá nové schopnosti při přepravě lidí nebo materiálu, při hašení rozsáhlých požárů, evakuaci zraněných nebo při tankování paliva. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu. Smlouva s brazilským výrobcem by měla být uzavřena do několika týdnů a první stroj budou mít vojáci k dispozici už příští rok.

včera

včera

Marian Jurečka

Jurečka utnul spekulace. Řekl, kdy půjdeme do důchodu

Věková hranice pro odchod do důchodu by měla být stanovena na 67 let pro osoby narozené v roce 1989 a později. Tento návrh představil ve středu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslancům. Jde o druhou změnu v důchodové reformě po jejím odeslání z vlády do Sněmovny.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Írán: Pokud Izrael režim nepřestane páchat zločiny, bude čelit tvrdé reakci

Íránský prezident Masúd Pezeškiján ve středu varoval, že Írán bude tvrdě reagovat, pokud Izrael nepřestane "páchat zločiny". Jeho prohlášení přišlo den po íránském raketovém útoku na Izrael, informovala státní média, uvedl server CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy