Prezident Obama: Amerika je deset let po 11. září silnější

Washington - Americký prezident Barack Obama v sobotu řekl, že Spojené státy jsou deset let po teroristických útocích z 11. září 2001 silnější. Informuje o tom agentura Reuters.

"Díky neúnavnému úsilí naší armády a rozvědky, bezpečnostních sil a profesionálů z oddělení domácí bezpečnosti, není pochyb o tom, že Amerika je dnes silnější a Al-Káida směřuje k porážce," řekl Obama den před výročím útoků ve svém pravidelném projevu.Americký prezident také sdělil, že jeho země je stále cílem nepřátel a dělá vše proto, aby ochránila své občany. "Ano, čelíme odhodlanému nepříteli, a nepleťme se - budou se pokoušet na nás opět udeřit. My ale zůstaneme opatrní," uvedl."Děláme vše, co je v našich silách, abychom naše lidi ochránili. Bez ohledu na to, co se nám postaví do cesty, jako houževnatý národ budeme pokračovat," dodal.Obama v neděli navštíví všechna tři místa, kam teroristé 11. září 2011 nasměrovali unesená letadla - na Ground Zero v New Yorku, kde stávalo Světové obchodní centrum, do Pentagonu v Arlingtonu a na pole poblíž pensylvánského městečka Shanksville.Bývalý starosta New Yorku Rudy Giuliani v sobotu Obamu kritizoval za způsob, jakým řeší problémy národní bezpečnosti. Giuliani zejména "strhal" Obamovo rozhodnutí stáhnout do září příštího roku na 33 tisíc amerických vojáků z Afghánistánu a do roku 2014 všechny bojové jednotky.Bývalý starosta tuto politiku současného prezidenta označil za "nebezpečné historické schéma", které "vedlo v minulosti ke katastrofám". Podle něj by americké síly v Iráku a Afghánistánu měly zůstat tak dlouho, dokud nebezpečí neeliminují.Rudolph "Rudy" Giuliani byl starostou New Yorku v letech 1994 až 2001. Podařilo se mu výrazně snížit kriminalitu ve městě a oblibu získal i rychlostí a razancí opatření po teroristických útocích z 11. září 2001.

Související

Trosky věží World Trade Center po útocích z 11. září 2001. Komentář

Jak útoky z 11. září změnily chod dějin?

Útoky z 11. září 2001 změnily svět. Vedly k otevřené válce proti terorismu a invazím do Afghánistánu a Iráku, což mimo jiné posílilo radikalizaci islamistických uskupení. Díky pádu režimu Saddáma Husajna vzniklo vakuum, které nakonec ochotně vyplnil Islámský stát.

Více souvisejících

11. září 2001 Barack Obama

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy