Obama rychle ztrácí podporu bílých Američanů

Washington - Americký prezident Barack Obama ztratil za poslední čtyři měsíce podporu velké části americký voličů bílé pleti. Jedním z důvodů jsou i současná jednání o podobě reformy amerického zdravotnictví, informuje v pondělí deník Los Angeles Times.

Nový průzkum veřejného mínění ukazuje, že od dubna Obama ztrácí podporu bělochů i v řadách Demokratické strany či nezávislých, kteří se v loňských prezidentských volbách stali klíčovou skupinou pro zvolení vůbec prvního černošského prezidenta v dějinách USA.

Podle průzkumu organizace Pew Research Center for the People and the Press ztratil Obama podporu u 11 procent bílých demokratů. U nezávislých voličů a u bělochů nad 50 let ztratil devět procent, u žen bílé pěti pak 12 procent – z 53 procent v dubnu na 45 procent v srpnu.

"Zatímco má Obama jistotu u Afroameričanů, podpora bílých voličů vypadá téměř jako volný pád," řekl republikán Neil Newhouse.

Demokratičtí i republikánští analytici jako důvod klesající Obamovy popularity udávají zejména současnou debatu o reformě amerického zdravotnického systému. Pokud se prezidentovi na podzim podaří reformy prosadit, jeho popularita by opět měla začít růst.

"Jakmile mu schválení reforem získá důvěru, bude z toho mít i politický prospěch," řekl Dan Parker, předseda demokratů v Indianě.

Právě podpora obou skupin – Američanů bílé pleti a nezávislých – by mohla být rozhodující v parlamentních volbách, které se budou konat v příštím roce.

Související

Donald Trump

PŘEHLEDNĚ: Kdo podpořil americké kandidáty na prezidenta?

Kandidáti na prezidenta Spojených států, demokratka Kamala Harrisová a republikán Donald Trump, už obdrželi podporu od mnoha osobností. Zatímco současné viceprezidentce ohlašují podporu hlavně politici, exprezidentovi slíbil velké finanční injekce miliardář Elon Musk. 

Více souvisejících

Barack Obama

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 1 hodinou

včera

Mark Robinson

USA hýbe kauza kandidáta na guvernéra. Označil se za „černého nacistu“

Kontroverzní kandidát na guvernéra amerického státu Severní Karolina Mark Robinson musí čelit nepříjemnostem, které si sám způsobil komentáři na internetu. Konkrétně na pornografických stránkách pod oficiálním e-mailem a bez skrytého jména sám sebe líčil jako „černého nacistu“ a přiznal se ke špehování nahých žen. 

včera

včera

včera

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Bude mít Barcelona ve svých řadách českého gólmana? Má se zajímat i o Pavlenku

Až do konce sezóny se bude muset s největší pravděpodobností obejít fotbalová Barcelona bez gólmanské jedničky Marca-Andrého ter Stegena. Německý brankář si totiž přivodil zranění pravého kolene, ve kterém si přetrhl patelární šlachu a proto ho tak nyní čeká operace. Vedení katalánského velkoklubu tak nelení a rozhlíží se po náhradních gólmanech. Jedním z nich má být i český brankář Jiří Pavlenka.

včera

Bedřich Smetana

I když neslyšeli, zapsali se do dějin. Kteří slavní se potýkali s handicapem?

Na 23. září připadá Mezinárodní den neslyšících, který mimo jiné připomíná, že by lidé s tímto zdravotním znevýhodněním neměli být vyčleňováni ze společnosti. I neslyšící osoby si totiž za jistých podmínek mohou užívat života a dokonce dosáhnout mnohých úspěchů. Některé osobnosti z historie jsou toto důkazem – uplatnily se ve vědě, umění i v hudbě.

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Organizovaný zločin nepolevuje. Mafiáni a gangsteři využijí každé možnosti k zisku

Organizovaný zločin zůstává silným protivníkem. Italská mafie nadále působí po celém světě, balkánské a postsovětské zločinecké struktury expandují do Evropy. Jednotlivé skupiny se zaměřují na obchod s drogami, praní špinavých peněz či pašování, často využívají korupci a zneužívají migrační krize. Ruská invaze na Ukrajinu narušila spolupráci mezi ruskými a ukrajinskými zločineckými sítěmi, ale pašování a jiné aktivity nadále pokračují

včera

včera

včera

včera

Vít Rakušan

Po povodních je v Česku pohřešováno osm lidí

Po povodních se v Česku stále pohřešuje osm osob, z toho šest v přímé souvislosti se záplavami. Pět lidí přišlo o život, uvedl dnes po jednání Ústředního krizového štábu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie řešila drama ve škole v Ostravě. Rodič vyhrožoval učitelce

Policie řešila na začátku nového školního týdne dramatické chvíle v jedné ze škol v Ostravě. Rodič jednoho z dětí si zřejmě přišel vyřizovat účty s učiteli, přičemž se vybavil kapesním nožem. Strážci zákona ho nakonec zadrželi mimo školní budovu, aniž by se někomu něco stalo.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy