Zemi bičuje největší geomagnetická bouře od roku 2005

Washington - Silná sluneční erupce vyvolala geomagnetickou bouři, jejíž částice bičují Zemi, píše v pondělí agentura AFP. Američtí odborníci sice upozorňují, že jde o největší takovou bouři za uplynulých sedm let, vážnější problémy však neočekávají.

Ovlivnit by nicméně mohla leteckou dopravu.

Erupce nastala v blízkosti středu Slunce v neděli večer. Do vesmíru vyvrhla částice, které se k Zemi pohybují rychleji a s větší energií než běžný "sluneční vítr". Jde o součást většího nárůstu solární aktivity, který má vyvrcholit kolem roku 2013.

"Ta erupce sama o sobě nebyla ničím zvláštním, vyvrhla však koronální hmotu, která se pohybuje velmi velkou rychlostí čtyř milionů mil za hodinu (6,4 milionu kilometrů za hodinu)," cituje AFP Douga Bieseckera z amerického Národního úřadu pro výzkum oceánů a atmosféry (NOAA). Jde o rychlost pětkrát vyšší, než s jakou obvykle cestují solární částice.

Bouře s množstvím vysokoenergetických protonů už podle něj Zemi začala "bombardovat" a ustat by měla až v průběhu středy. Pozorovatele noční oblohy může v úterý v noci potěšit úchvatnou polární září.

Bouře je nejsilnější od roku 2005, na pětibodové stupnici zaujímá třetí příčku. Podle Bieseckera jde o bouři "silnou", nikoliv však "vážnou". To znamená, že může narušit chod počítačů v družicích obíhajících Zemi a radiokomunikaci v polárních oblastech, které bývají bouřemi ohroženy nejčastěji. "Nečekáme, že nás tato událost nijak závažněji zasáhne. Obavy by si měli dělat lidé, kteří potřebují navigační systém GPS s přesností na centimetry, nikoliv lidé, kteří chtějí vědět, kam mají jet 30 metrů před zatáčkou," shrnul předpokládané dopady bouře Biesecker. Solární erupce neboli bouře je jev, při němž jasně zářící okolí Slunce (tzv. koróna) vyvrhuje za vysoké teploty elektrony, protony a těžší ionty. Ty se pohybují velkou rychlostí a vytvářejí záření, které reaguje s elektromagnetickým polem Země.

Sluneční aktivita se obměňuje v jedenáctiletých cyklech. V tzv. slunečních maximech je počet erupcí vyšší než obvykle. Většinu částic odrazí magnetické pole Země, část jich ale proniká atmosférou a způsobuje magnetické bouře doprovázené vysokou poruchovostí počítačů, poruchami navigace, rušením rádiových vln i výpadky elektrického proudu. V krajních případech mohou bouře zničit satelity a elektrické rozvody. V roce 1989 zůstalo kvůli sluneční erupci bez proudu šest milionů lidí v kanadském Québeku. Loni v listopadu narušila další solární bouře komunikační systémy na Zemi.

Související

Vyschlé popraskané dno jezera Lake Mead postiženého suchem 15. září 2022 v Boulder City v Nevadě. Jezero Mead, které se nachází u Las Vegas nedaleko hranic mezi Nevadou a Arizonou, zásobuje elektřinou několik částí Arizony, Kalifornie a Nevady a je také zdrojem vody pro venkovské, městské a kmenové oblasti na celém jihozápadě.

Země už není pro člověka bezpečná. Lidstvo ji poškodilo a znečistilo, oznámily vědci

Podle studie provedené 29 vědci z osmi zemí, se Země nachází mimo bezpečný operační prostor pro lidstvo. Tento stav je důsledkem poškozování planety, nadměrného využívání přírodních zdrojů a znečištění. Studie ukázala, že bylo již překročeno šest z devíti planetárních limitů, a to v některých případech výrazně. Tato zjištění poukazují na naléhavou potřebu ochrany životního prostředí a udržitelnosti, aby se člověk mohl nadále bezpečně vyvíjet na této planetě.

Více souvisejících

Země Bouřky

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 1 hodinou

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

Česko zasáhl nebezpečný trend z TikToku. Několik dětí skončilo v nemocnici

I do Česka se rozšířil nebezpečný trend z populární sociální sítě TikTok, v němž jde o imitaci piercingu. Upozornila na to pražská Fakultní nemocnice Motol, která má v péči několik dětských pacientů. Dva nejspíš čeká operace.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy