Muž chtěl spáchat sebevraždu. Kvůli němu zemřelo 355 vězňů

Tegucigalpa - Honduraské úřady ve čtvrtek potvrdily, že úterní požár ve věznici ve městě Comayague má na svědomí životy 355 vězňů. Je to pravděpodobně nejhorší požár ve vězení na světě, informuje ve čtvrtek agentura AFP.

"Je to konečný počet z toho zařízení, víc jich tam nebylo," řekl Melvin Duarte z úřadu státního návladního. Z celkového počtu 355 obětí jich ze spálené věznice do márnice převezli 115 ještě v noci na středu, dalších 238 těl našli během středy a dva vězni zemřeli v nemocnici.Stanice CNN s odvoláním na hasiče v Comayague ve čtvrtek uvedla, že obětí je 382.Požár se rozhořel v úterý 22.50 hodin místního času (středa 05.50 SEČ). Hořelo tři hodiny, než se hasičům podařilo dostat plameny pod kontrolu. Některým trestancům se podařilo před ohněm uniknout skokem ze střechy. Napřed se ale museli probourat stropem.Oheň zuřil v pěti z deseti oddělení.Ve čtvrtek začaly identifikace obětí. Ministr bezpečnosti Pompeyo Bonilla uvedl, že identifikovat všechny oběti bude trvat dlouho. "Naštěstí nám pomáhají spřátelené země," dodal Bonilla s tím, že do Hondurasu už přijeli dentisti a soudní lékaři z Chile, USA, Guatemaly a Salvadoru.Příčiny vzniku požáru byly zpočátku nejasné. Guvernérka departmentu Comayague Paola Castrová ve čtvrtek uvedla, že podle jejích informací oheň založil jeden z vězňů, který chtěl tímto způsobem spáchat sebevraždu.Tragédie zasáhla honduraskou veřejnost. Podle pozůstalých úřady nejednaly dostatečně rychle. Dozorci také měli nechat vězně napospas ohni. Prezident Porfirio Lobo už suspendoval několik nejvyšších představitelů vězeňských úřadů.Podle OSN má Honduras nejvyšší počet vražd na světě. Ve věznici ve městě Comayague si trest odpykávalo kolem 850 vězňů. Věznice přitom měla přibližně poloviční kapacitu.Vězení v latinskoamerických zemích bývají přeplněná, zejména v chudých státech Střední Ameriky. Často v nich dochází k nepokojům a povstáním. V Hondurasu je 24 věznic s kapacitou 8000 vězňů. Tísni se v nich ale 13 000 odsouzených.

Související

Více souvisejících

honduras Požáry Věznice

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

včera

včera

Povodně způsobilo rekordně deštivé počasí, zjistili meteorologové

Počasí nám v září připravilo nejedno překvapení. Tím největším byla čtyřdenní srážková epizoda, která vyvolala povodně. Není se čemu divit, když dokonce padl nový rekord denního úhrnu srážek. V pátek to potvrdil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy