NASA ztratila notebook s kontrolními kódy k ISS

Washington - Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) přiznal, že loni ztracený notebook nebyl chráněný heslem. V počítači byly uloženy kontrolní kódy k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), informují v pátek portály stanic NDTV a MSNBC a časopisu PC Magazine.

Generální inspektor NASA Paul Martin ve středečním dopise adresovaném výboru pro vědu, vesmír a technologie americké Sněmovny reprezentantů napsal, že v roce 2010 a 2011 došlo k "5408 incidentům týkajícím se počítačové bezpečnosti, které vyústily v instalaci podvratného softwaru nebo v neautorizovaný přístup do systému NASA".

V období mezi dubnem 2009 a dubnem 2011 se ztratilo nebo bylo ukradeno 48 notebooků nebo mobilních zařízení NASA. Zmiňovaný notebook byl odcizen z jednoho ze zařízení NASA loni březnu. To podle Martina vedlo ke "ztrátě algoritmů používaných k řízení a kontrole ISS".

Škoda, která těmito krádežemi a porušeními bezpečnostních předpisů vznikla, je více než sedm milionů dolarů (130 milionů korun). Podle NASA za útoky stojí hackeři i agenti zahraničních tajných služeb.

NASA každý rok disponuje rozpočtem pro oblast IT ve výši 1,5 miliardy dolarů (téměř 28 miliard korun). Z toho přibližně 58 milionů dolarů (asi jedna miliarda korun) připadá na počítačovou bezpečnost. Časopis PC Magazine ale upozorňuje, že vesmírná agentura zaostává v šifrování svých počítačů a IT přístupů.

Stanice NDTV uvedla, že americké federální agentury chrání heslem kolem 54 procent svých notebooků a dalších přenosných zařízení. NASA ale na začátku února 2012 měla chráněno pouze jedno procento svého vlastního mobilního systému.

Související

Vesmírná loď Crew Dragon 2

NASA zahájila záchrannou misi pro posádku Starlineru

Odstartovala mise, která je důležitá pro uvízlou posádku lodi Starliner. Z mysu Canaveral na Floridě v sobotu odstartovala raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon společnosti SpaceX, na jejíž palubě jsou Američan Nick Hague a Rus Alexandr Gorbunov. Cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). O zahájení mise informovala NASA. 

Více souvisejících

NASA

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

včera

včera

Povodně způsobilo rekordně deštivé počasí, zjistili meteorologové

Počasí nám v září připravilo nejedno překvapení. Tím největším byla čtyřdenní srážková epizoda, která vyvolala povodně. Není se čemu divit, když dokonce padl nový rekord denního úhrnu srážek. V pátek to potvrdil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy