Šéf Al-Káidy vyzval k povstání proti "křižáckým prasatům"

Washington - Vůdce Al-Káidy Ajmán Zavahrí vyzval ve středu Afghánce k povstání proti "křižáckým prasatům". Informuje o tom ve čtvrtek agentura AFP.

Zvukovou nahrávku objevili američtí zpravodajci na několika extremistických webech.

Poselství zmiňuje nedávné incidenty, kdy američtí vojáci spálili korán a močili na těla mrtvých Afghánců. O tom, že minulý týden Američan postřílel 16 spících vesničanů, se nezmiňuje.

"Alláh odhalil Američany pomocí nahrávky, která ukazovala křižácká prasata jak močí na těla Afghánců. Toto je způsob, jak zachází s lidmi a s muslimy především," říká Zavahrí na nahrávce.

Zavahrí se také zeptal posluchačů co odpoví svým dětem, až se jich budou ptát, co dělali proti těm, kdo znesvětili Korán a vysmívali se proroku Mohamedovi. Vyzval k zapojení do povstání vedeného Talibanem a Al-Káidou.

Egypťan Zavahrí se postavil do čela mezinárodní teroristické sítě po květnové likvidaci Usámy bin Ládina. Jeho nahrávky s podobnými výzvami se objevují přibližně v měsíčních intervalech.

Související

Ajmán Zavahrí

Al-Káida zveřejnila video. Má být namluvené Zavahrím, který je podle USA po smrti

Teroristická síť Al-Káida dnes zveřejnila 35minutové video, které údajně namluvil vůdce skupiny Ajmán Zavahrí. O něm se ale předpokládá, že byl zabit při americkém náletu v srpnu letošního roku. Podle agentury Reuters nahrávka není datovaná a nijak neukazuje na dobu, kdy mohla být pořízena. Samotný obsah nahrávky zatím není k dispozici.
Antony Blinken, americký ministr zahraničí

USA označily pákistánský Tálibán i Al-Káidu za globální teroristické skupiny

Spojené státy přidaly pákistánské odnože Al-Káidy a Tálibánu na speciální seznam globálních teroristických skupin a zpřísnily proti nim sankce, uvedla dnes agentura AP. Ministerstvo zahraničí vydalo rozhodnutí o rozšíření seznamu o pákistánské skupiny poté, co se v Pákistánu začalo stupňovat násilí po ukončení příměří mezi Islámábádem a pákistánským Tálibánem.

Více souvisejících

Al-Káida

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy