Sýrie neplní mírový plán, OSN vyšle pozorovatele

New York - Syrská vláda neplní povinnosti stanovené mírovým plánem, OSN proto hodlá do země vyslat pozorovatelskou misi, která by na týden staré příměří dohlédla. Agentura AFP ve čtvrtek cituje z prohlášení generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna.

Pozorovatelská mise by podle Pan Ki-muna "výrazně přispěla k monitorování a posílení zastavení násilností z obou stran." Zhruba tři stovky pozorovatelů by měly v Sýrii strávit tři měsíce.Generální tajemník se domnívá, že Sýrie stále má šanci na mír, ačkoli vláda nesplnila závazky, které jí určil mírový plán z 12. dubna. Zdůraznil ale, že prezident Asad musí "zastavit pohyb jednotek v obytných centrech, zastavit používání všech těžkých zbraní a zahájit odsun vojenských jednotek."Zprávu Pan Ki-muna ve čtvrtek projedná Rada bezpečnosti. Rezoluce umožňující zahájení pozorovatelské mise by mohla být hotová příští týden.Již v sobotu Rada bezpečnosti schválila vyslání třiceti neozbrojených pozorovatelů. Do Sýrie jich zatím dorazilo prvních osm. Potvrdili, že boje v zemi stále trvají.Mírový plán v Sýrii dojednal společný vyslanec OSN a Ligy arabských států Kofi Annan. V šesti bodech zavazuje Bašára Asada ke stažení vojenských jednotek, zastavení bojových operací, zahájení politického dialogu s povstalci, zpřístupnění země pro humanitární pomoc, propuštění vězňů a garanci svobody pohybu pro novináře.Povstání proti režimu Bašára Asada vypuklo v Sýrii před 13 měsíci. Za tu dobu si podle OSN vyžádalo více než 9000 obětí. Syrská observatoř pro lidská práva uvádí až 11 000 mrtvých. Na 25 000 Syřanů uprchlo do sousedního Turecka.

Související

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

Více souvisejících

OSN

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

Zelenskyj řekl, kdy prozradí svůj vítězný plán. První detaily už unikly na veřejnost

Ukrajina plánuje představit svůj "vítězný plán" zaměřený na ukončení války s Ruskem na summitu kontaktní skupiny na podporu Ukrajiny, který se uskuteční 12. října na letecké základně Ramstein v Německu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy