Skandál s prostitutkami stál místo tři Obamovy strážce

Washington - Z Tajné služby Spojených států, která má za úkol ochraňovat prezidenta a další vládní činitele, odcházejí kvůli skandálu s prostitutkami tři zaměstnanci. Informuje o tom ve čtvrtek agentura Reuters.

Trojice patří do skupiny 11 agentů a členů uniformovaného personálu vyšetřovaných kvůli aféře, která se odehrála v kolumbijské Cartageně."Přestože je vyšetřování teprve v počáteční fázi, tři zaměstnanci zapojení do skandálu od nás odcházejí," prohlásil Paul Morrissey, asistent ředitele Tajné služby.Jednomu z trojice dovolili odejít do penze, druhý byl propuštěn a třetí dal výpověď. Zbylých osm mužů přišlo o bezpečnostní prověrku a jsou do ukončení vyšetřování postaveni mimo službu.Podle neoficiálních informací je do případu zapleteno pět členů speciálních jednotek (tzv. zelených baretů), dva pyrotechnici námořnictva, dva psovodi námořní pěchoty a jeden letec. O posledním z vyšetřovaných se armádní zdroje nezmiňují.Jedenáct členů ochranky amerického prezidenta Baracka Obamy přijelo do Cartageny před šestým summitem Organizace amerických států. V historickém městě na pobřeží Karibského moře si měli objednat 21 prostitutek.Prostituce je v Kolumbii na předepsaných místech legální, američtí agenti místní zákony neporušili. Dopustili se však prohřešku vůči interním předpisům, které mají mimo jiné chránit členy amerických tajných služeb před možností vydírání.Vyšetřovatelé nyní v Kolumbii vyslýchají svědky a veřejnost se dozvídá podrobnosti skandálu. Čtyřiadvacetiletá prostitutka se deníku The New York Times svěřila, že se s agenty setkala na diskotéce. Muži jí a jejím kolegyním kupovali vodku a pak je pozvali na hotel.Kolumbijka podle svých slov nevěděla, že její zákazník pracuje pro amerického prezidenta. Poznala ale, že je bohatý, a proto se s ním domluvila na ceně 800 dolarů (15 000 korun). Druhý den ráno ale Američan odmítal zaplatit a vypukla hádka."Řekla jsem mu o peníze. On mi ale chtěl dát jen třicet dolarů," popsala prostitutka scénu, u které nakonec musela zasahovat i místní policie. Společnice nakonec dostala asi 225 dolarů, to je 4200 korun.Pochybení prezidentské ochranky ihned komentoval republikán Mitt Romey. Předpokládaný Obamův vyzyvatel v listopadových volbách by podle svých slov všechny agenty okamžitě propustil. "Správný postup je v tuto chvíli vyhodit lidi, kteří ztratili důvěru veřejnosti a postavili svou zábavu a osobní zájmy před zájmy národa," prohlásil.

Související

Více souvisejících

Barack Obama

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

Zelenskyj řekl, kdy prozradí svůj vítězný plán. První detaily už unikly na veřejnost

Ukrajina plánuje představit svůj "vítězný plán" zaměřený na ukončení války s Ruskem na summitu kontaktní skupiny na podporu Ukrajiny, který se uskuteční 12. října na letecké základně Ramstein v Německu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy