Piloti stíhaček F-22 Raptor v ohrožení: Dusíme se, létat s nimi nebudeme

New York - Supermoderní americké stíhačky F-22 Raptor jsou podle některých pilotů problematické a možná je ohrožují. Piloti během některých letů zažívali nedostatek kyslíku ve vzduchu a dezorientaci. Obávají se proto o svou bezpečnost i dlouhodobých zdravotních následků. Americké letectvo věc prošetřuje. Stroje nicméně nadále provozuje, byť přitom pečlivě sleduje piloty. Informovala o tom americká televizní stanice CBS.

Problém je podle ní natolik závažný, že se dva piloti rozhodli o něm mluvit s novináři, přestože to může ohrozit jejich kariéru. Jde o majora Jeremyho Gordona a kapitána Joshuu Wilsona, kteří na stíhačkách F-22 již odmítají létat. Oba zkušení piloti přitom letadlo označují za fenomenální stroj, který nemá konkurenci. Wilson ale zároveň popisuje zvláštní potíže, které v jeho kokpitu zaznamenal loni v únoru při rutinním cvičebním letu. "Několikrát jsem se během letu musel opravdu hodně silně soustředit na zcela jednoduché úkoly. Jsme cvičeni tak, abychom v případě problémů zmáčkli nouzový přívod kyslíku a vrátili se zpátky na základnu. Když jsem to chtěl udělat, nemohl jsem ho najít. Nemohl jsem si vzpomenout, v jaké části letadla je," uvedl pilot. Podle amerického letectva tak silná dezorientace v letadle odpovídá hypoxii, tedy nedostatku kyslíku. Piloti kvůli ní při výcviku mívají problém rozpoznávat byť i jen třeba hrací kartu. Podobné potíže jako Wilson přitom zaznamenali i další piloti strojů F-22. Navíc se po cvičebních letech potýkají se zvláštním kašlem a nevolností. "Máme proto teď dvě teorie. Podle jedné nedostáváme kyslík v potřebném množství anebo kvalitě. Anebo jde o kontaminaci. Buď tedy nemáme k dispozici to, co potřebujeme, anebo jde o otravu," podotkl Wilson. Letectvo již před rokem přistoupilo k radikálnímu kroku a přikázalo celé letce těchto stíhaček zůstat na zemi. Následné šetření ukázalo, že v předchozích třech letech se vyskytlo 14 případů potíží pilotů, což je podle vědců "neobvykle vysoká a nepřijatelná hodnota". Letectvo stále zkoumá, zda je na vině systém pro přívod kyslíku do kabiny. Stíhačky se ale mezitím loni v září vrátily do vzduchu. Piloty takové rozhodnutí znepokojuje. Zvláště když podle nich od obnovení cvičných letů zaznamenali dalších 11 případů. Podle Gordona, který měl problémy s dezorientací při výcviku loni v říjnu, jde o astronomické číslo. Dvě stovky pilotů majících oprávnění létat na stíhačkách F-22 Raptor označuje za nejdražší skupinu laboratorních opic v historii. Letectvo potvrzuje, že tak vysoký výskyt hypoxie dosud nezažilo. O přerušení výcvikových letů ale nyní přesto neuvažuje. Generál Michael Hostage televizní stanici CBS řekl, že se letectvu podařilo snížit riziko u letů natolik, že je považuje za bezpečné. Připustil ale, že stále neví, co způsobuje potíže pilotů. Gordon s Wilsonem ale s takovým řešením nesouhlasí a mají prý i podporu "mlčící většiny" ostatních pilotů. Stíhačka F-22 Raptor je neviditelný letoun, který podle Pentagonu nemá na nebi konkurenci. V palebné síle a manévrech prý překoná jakýkoliv bojový stroj na světě. Letoun nicméně stále čeká na bojové nasazení, protože je určen proti nepříteli disponujícím pokročilým letectvem. V konfliktech v Iráku a v Afghánistánu tak stíhačka nenašla uplatnění, a dosud tak létá hlavně výcvikové mise.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Americká armáda (U.S. AIR FORCE)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 14 hodinami

před 14 hodinami

před 16 hodinami

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

Rusko údajně obsadilo na Ukrajině další vesnici

V sobotu ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské síly převzaly kontrolu nad vesnicí Želanne Druhe v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy