Novým mexickým prezidentem je Peña Nieto

Cuidad de Mexico - Kandidát opoziční Institucionální revoluční strany (PRI) Enrique Peña Nieto vyhrál podle předběžných oficiálních výsledků prezidentské volby v Mexiku. Informuje o tom v pondělí agentura AFP.

Peña Nieto získal 38 procent hlasů. Druhé místo obsadil kandidát Strany demokratické revoluce (PRD) Andrés Manuel López Obrador s 31 procentem. Třetí je pak s 25 procenty Josefina Vázquezová z Národní akční strany (PAN) odcházející hlavy státu Felipa Calderóna.

Volební komise ohlásila tyto výsledky na základě hlasů sečtených v 7500 okrscích. Konečný výsledek se podle ní může lišit o půl procenta.

"Volební den skončil, země nyní žádá jednotu všech Mexičanů," vyzval Peña Nieto. Poděkoval svým soupeřům i končícímu Calderónovi za jejich příspěvky k demokracii.

Obrador zatím porážku neuznal. Před šesti lety prohrál o necelé procento a o úřad usiloval ještě měsíc. Sestavil dokonce vlastní kabinet.

Prezidentské volby v Mexiku jsou jednokolové, vyhrává kandidát s prostou většinou hlasů. Zvolen může být jen na jedno šestileté období.

Pětačtyřicetiletý Peña Nieto byl guvernérem státu Mexiko v okolí hlavního města. V politice se pohybuje již od studií obchodu na mexických univerzitách. Jeho ženou je hvězda telenovel Angelica Riveraová.

Levicová PRI vládla zemi v letech 1929 až 2000 a po dvanácti letech v opozici se vrací k moci.

Konzervativec Calderón odchází z úřadu jako značně nepopulární prezident. Po svém nástupu v roce 2006 vyhlásil válku drogovým kartelům a ta si dosud vyžádala na 50 000 obětí, aniž by se moc kartelů zmenšila.

Mexičané volili také 500 poslanců na tříleté období, 128 senátorů na šestileté období a guvernéry a místní zastupitele. Celkem hlasovali o obsazení 2 126 funkcí na různých úrovních vlády. I v parlamentních volbách se očekává vítězství PRI.

Hlasování se až na výjimky uskutečnilo bez problémů. Byly to nejkontrolovanější volby v historii Mexika. Přihlíželo jim přes 28 000 pozorovatelů, z toho 700 zahraničních. Ve volebních komisích zasedl téměř milion občanů.

Související

Vladimir Putin

Mexiko odmítlo požadavek Ukrajiny: Putina nezatkneme, není to naše věc

Mexické úřady nebudou schopny zatknout ruského prezidenta Vladimira Putina na základě zatykače Mezinárodního trestního soudu (ICC) během jeho plánované návštěvy v říjnu, kdy se bude konat inaugurace nové prezidentky Claudie Sheinbaumové. Uvedl to prezident Manuel López Obrador na tiskové konferenci.

Více souvisejících

Mexiko

Aktuálně se děje

před 48 minutami

Raketa Kinžal na letounu MiG-31

Rusko poslalo na Kyjev nadzvukové rakety Kinžal

Ukrajinská protivzdušná obrana v pondělí ráno odrazila ruský útok nad Kyjevem. Během dopravní špičky dopadly úlomky raket na tři čtvrti ve městě, ale zatím nebyly hlášeny žádné oběti ani větší materiální škody, uvedl šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko podle serveru Ukrainska pravda.

před 1 hodinou

Válka v Izraeli

Rok války na Blízkém východě: Ve jménu bezohlednosti a dezinformací

Přesně před rokem začal brutální konflikt mezi teroristickým hnutím Hamás a Izraelem. Blízký východ od té doby viděl již dlouho neviděné krveprolití, které stálo životy až desítky tisíc lidí. A co je nejhorší, konflikt se ani zdaleka neblíží ke konci. Naopak, týden po týdnu je intenzivnější.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

včera

včera

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Trump se vrátil na místo atentátu. Útočníka slovy nešetřil

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump se v sobotu vrátil na místo neúspěšného červencového pokusu o atentát. Střelce, který zabil jednoho účastníka akce a zranil další dva lidi, označil za "kruté monstrum".

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy