USA dají Česku mobilní zařízení na detekci jaderných materiálů

New York, Washington - Američané poskytnou Česku mobilní zařízení na detekci radioaktivních materiálů. Mělo by sloužit například při odhalování nelegálního obchodu s jaderným materiálem. ČTK to dnes řekl náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška, který ve Washingtonu o vzájemné spolupráci v této problematice podepisuje memorandum na americkém ministerstvu energetiky.

Zařízení tvoří dodávka vybavená speciálními přístroji na zjišťování radioaktivních materiálů. Bezpečnostní složky je podle amerických informačních materiálů mohou nasadit například v oblasti státních hranic, anebo v případě rychlé operace na základě nových zpravodajských informací. "Vozidlo předběžně dostane Policie České republiky, konkrétně útvar pro odhalování organizovaného zločinu, ale v případě potřeby bude sloužit i jiným složkám," řekl Hruška, který je v současnosti na několikadenní pracovní návštěvě Spojených států. Podotkl, že policie už v minulosti vyřešila několik případů nelegálního obchodu s jaderným materiálem. Policisté podle něj zařízení budou moci využít třeba i v reakci na podněty občanů, anebo pokud si to vyžádá nějaká událost řešená integrovaným záchranným systémem. " Jde o to, aby policie měla takový přístroj k dispozici, a když přijede na místo, aby byla schopná s pomocí přístrojů, které v tom vozidle jsou, a na základě školení, které nám Američané poskytnou, na místě rozhodnout, o jaký materiál se jedná," řekl Hruška. Česká republika je podle něj jednou z partnerských zemí, kterým Spojené státy zařízeně bezplatně poskytly. V minulosti taková zařízení dostalo například Polsko či Ukrajina. Současná americká vláda klade na nešíření jaderných materiálů velký důraz a považuje je jak za součást boje proti terorismu, tak za součást vize světa bez jaderných zbraní, již prezident Barack Obama nastínil v roce 2009 v Praze.

Související

Hans Petter Midttun Původní zpráva

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.
Jaderný výbuch

Putinovy hrozby nejsou prázdné řeči, atomovek má tisíce. Západ by to měl brát vážně, vyzval jaderný expert

Expert na jadernou bezpečnost Bahram Ghiassee upozornil, že Západ by měl brát vážně hrozby ruského prezidenta Vladimira Putina ohledně použití jaderných zbraní. V rozhovoru pro agenturu Reuters Ghiassee reagoval na nedávný návrh úprav ruské jaderné doktríny, který umožňuje nasazení jaderných zbraní, pokud by bylo Rusko napadeno státem podporovaným jadernou mocností.

Více souvisejících

Jaderné zbraně USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe zemřel před 175 lety. Zabily ho drogy a alkohol

Před 175 lety, sedmého říjnového dne roku 1849, zemřel teprve čtyřicetiletý americký spisovatel a básník Edgar Allan Poe. Ten se zapsal do historie nejenom svými specifickými hororovými a mystickými díly, ale také skandálním způsobem života pod vlivem drog a alkoholu. Právě závislost na omamných látkách byla příčinou jeho předčasného skonu.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

AC Sparta Praha

Úspěšný návrat do Ligy mistrů. Sparta i ve druhém vystoupení bodovala

Poté, co si na úvod Ligy mistrů doma s přehledem poradila se Salcburkem, nad kterým vyhrála 3:0, čekal na pražskou Spartu o poznání těžší soupeř. V úterý se představila na stadionu úřadujícího německého vicemistra Stuttgartu. Zápas začal podle očekávání, když už po sedmi minutách hry šli domácí do vedení zásluhou Enza Millota. V prvním poločase ale Sparta dokázala hrát vyrovnaný fotbal, až dokázala vyrovnat parádní střelou do šibenice z přímého kopu od Kairinena. Duel skončil 1:1, jelikož se Spartě ve druhé půli podařilo cenný bod ubránit.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Vyhlašování laureátů Nobelovy ceny za fyziologii nebo medicínu

Nobelovu cenu za medicínu získali Ambros a Ruvkun. Objevili mikroRNA

Nobelovu cenu za fyziologii nebo medicínu za rok 2024 získali Američané Victor Ambros a Gary Ruvkun za "objev mikroRNA a její roli v posttranskripční genové regulaci". Laureáty vybralo Nobelovo shromáždění Karolínského institutu ve Stockholmu, jejich jména oznámil v pondělí dopoledne generální tajemník shromáždění Thomas Perlmann.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Partneři prezidentů si zaslouží plat od státu. Pavlová ukázala, že první dáma je důležitá

Česká republika potřebuje fungující první dámu a měl by tomu odpovídat i plat od státu. Role partnerů prezidentů či prezidentek je důležitá a pro reprezentaci země mohou znamenat mnoho. Obzvlášť, pokud se podíváme na mimořádně aktivní Evu Pavlovou.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy