Superbouře Sandy decimuje USA! Vzala si už 51 životů, miliony lidí ve tmě!

New York - Východní pobřeží Spojených států se ve středu začíná pomalu vzpamatovávat z úderou superbouře Sandy, která tam podle agentury Reuters zabila nejméně 51 lidí a způsobila škody za nejméně 20 miliard dolarů. Sandy ale pokračuje v ničivé jízdě Amerikou.

Zpomalila sice svůj postup na rychlost kolem 13 kilometrů za hodinu, zasáhla však už pás území, který měl v nejširším místě 1600 kilometrů. Nyní se střed bouře nachází nad Pensylvánií, v příštích hodinách by měla postoupit nad západní část státu New York.

Do Ohia a části Západní Virginie přinesla Sandy blizard - napadlo tam přes metr sněhu. Podle agentury Reuters sněžilo v 30 okresech Západní Virginie a největší přívaly sněhu zasypaly Apalačské pohoří. Meteorologové očekávají, že koncem týdne přijde oteplení. Proto masy sněhu vyvolávají obavy z mohutných záplav. Zatím se ale v postižených oblastech záchranáři potýkají s velkým množstvím popadaných stromů a dopravních nehod na zasněžených silnicích. Statisíce lidí jsou bez elektřiny.

Do oblasti Velkých jezer přišel se Sandy vichr dosahující rychlosti kolem 96 kilometrů za hodinu, nyní však zpomalil na zhruba 65 kilometrů za hodinu. V Chicagu rychlost větru nepřesahuje 56 kilometrů za hodinu, v nárazech ale může být dvojnásobná.

Kolem Velkých jezer vyhlásily úřady stav pohotovosti. Podle předpovědí totiž vlny na jezeře Michigan v Chicagu mohou dosáhnout až sedmi metrů. V Clevelandu úřady kvůli obavám ze záplav způsobených rozbouřenými vodami jezera Orie evakuovaly všechny nízko položené oblasti.

Východní pobřeží Spojených států má podle televize CNN to nejhorší za sebou a začíná se vzpamatovávat z následků bouře. Návrat "k normálu" je ale velmi pomalý.

Metro v New Yorku nefunguje, autobusová doprava jen částečně, i když by v příštích dnech měla nahradit podzemní dopravu. Školy jsou zavřené a nejlidnatější město Spojených států je také odříznuté od železničního spojení. Provoz ale ve středu ráno místního času obnovilo podle CNN newyorské mezinárodní letiště J. F. Kennedyho, nicméně letiště La Guardia zůstane zavřené. Otevřít by měla také newyorská burza.

Značná část Manhattanu i další části New Yorku stále zůstávají bez elektřiny.V 17 amerických státech postižených superbouří je podle agentury Reuters bez dodávek energie kolem sedmi milionů lidí a před benzinkami se začaly tvořit dlouhé fronty.V místech zasažených přírodní pohromou je auto jediným dopravním prostředkem a naftový agregát jediným zdrojem elektřiny.

Mnozí Newyorčané také znovu objevili telefonní automaty, mobilní sítě totiž zatím fungují špatně a navíc si svůj přístroj mnozí nemají kde nabít.

Požáry způsobené zpřetrhanými elektrickými dráty zničily v newyorské čtvrti Breezy Point u Queensu 110 domů a dalších nejméně 20 poškodily.

"Připomíná to tu scény, které známe z obrázků pořízených na konci 2. světové války, to srovnání opravdu není neopodstatněné," prohlásil newyorský starosta Michael Bloomberg.

Boj o návrat k normálnímu životu svádí také lidé v New Jersey. Podle agentury Reuters by ve středu mělo být obnoveno železniční spojení z New Jersey dále na jih, vlaky se vrátí také na tratě mezi Bostonem a Portlandem. Letiště Newark, které je zatím zavřené, by mělo s určitými omezeními obnovit provoz během středečního dopoledne místního času.

Související

Více souvisejících

Superbouře Sandy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe zemřel před 175 lety. Zabily ho drogy a alkohol

Před 175 lety, sedmého říjnového dne roku 1849, zemřel teprve čtyřicetiletý americký spisovatel a básník Edgar Allan Poe. Ten se zapsal do historie nejenom svými specifickými hororovými a mystickými díly, ale také skandálním způsobem života pod vlivem drog a alkoholu. Právě závislost na omamných látkách byla příčinou jeho předčasného skonu.

včera

včera

včera

AC Sparta Praha

Úspěšný návrat do Ligy mistrů. Sparta i ve druhém vystoupení bodovala

Poté, co si na úvod Ligy mistrů doma s přehledem poradila se Salcburkem, nad kterým vyhrála 3:0, čekal na pražskou Spartu o poznání těžší soupeř. V úterý se představila na stadionu úřadujícího německého vicemistra Stuttgartu. Zápas začal podle očekávání, když už po sedmi minutách hry šli domácí do vedení zásluhou Enza Millota. V prvním poločase ale Sparta dokázala hrát vyrovnaný fotbal, až dokázala vyrovnat parádní střelou do šibenice z přímého kopu od Kairinena. Duel skončil 1:1, jelikož se Spartě ve druhé půli podařilo cenný bod ubránit.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vyhlašování laureátů Nobelovy ceny za fyziologii nebo medicínu

Nobelovu cenu za medicínu získali Ambros a Ruvkun. Objevili mikroRNA

Nobelovu cenu za fyziologii nebo medicínu za rok 2024 získali Američané Victor Ambros a Gary Ruvkun za "objev mikroRNA a její roli v posttranskripční genové regulaci". Laureáty vybralo Nobelovo shromáždění Karolínského institutu ve Stockholmu, jejich jména oznámil v pondělí dopoledne generální tajemník shromáždění Thomas Perlmann.

včera

včera

Izrael varuje Írán: Skončíte jako Pásmo Gazy nebo Bejrút

Izraelský ministr obrany Joav Galant varoval Írán, že pokud se pokusí ublížit Izraeli, může čelit podobnému osudu jako Pásmo Gazy nebo Bejrút. Uvedl to server ABC News.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy