Boston oslavuje. Carnajev nemá právo na obhájce, křičí senátor

Boston - Spontánním potleskem a projevy radosti přivítali v pátek večer místního času obyvatelé Bostonu zprávu o odvolání bezprecedentní bezpečnostní akce, při níž policie zneškodnila dva Čečence pravděpodobně odpovědné za nedávný pumový útok na maratonský běh ve městě.

Na předměstí Watertown, kde byl zadržen podezřelý atentátník Džochar Carnajev, uspořádali lidé policistům ovace.

Carnajev se svým bratrem Tamerlanem podle vyšetřovatelů umístil v cílové rovince bostonského maratonu dvě nálože, které v pondělí usmrtily tři osoby a dalších 140 zranily. Džochara (19) policie v noci na dnešek dopadla po rozsáhlé pátrací akci a převezla do nemocnice. Podle policie byl ve vážném stavu a krvácel.

Podle starosty Bostonu Toma Menina se podezřelý skrýval v lodi na dvoře jednoho z domů. Policii přivedl na stopu podezřelého místní obyvatel, který si všiml krve u lodi.

Podle CNN si nejprve myslel, že se pod plachtu na lodi prodrala nějaká veverka. Pak ale zjistil, že někdo jeden z zpevňujících řemenů přeříznul nožem. Když nakoukl dovnitř, zahlédl v šeru někoho zachumlaného v tratolišti v krve. Pak teprve pochopil, že nastal čas zavolat policii.

Podle NBC pomohl úřadům také vrtulník s termokamerou, která pomocí infračervených paprsků zaznamenala nezvyklé teplo v lodi. Na místo tak nasměrovala policejní komanda. Teprve po hodinovém monitorování, během něhož byl Džochar vyzván, aby se vzdal se policisté na loď vrhli. Podle CNN ale plachtu odhrnul policejní robot.

Ulice, kterými se v noci na dnešek v Bostonu vracely policejní vozy z úspěšného zásahu, lemovaly zástupy lidí. Lidé strážcům pořádku hlasitě děkovali, někteří skandovali "BDP" (Boston Police Department), zkratku bostonského policejního sboru. Policisté projevy vděku opětovali s pomocí tlampačů.

„Jsme uzavřená společnost, taková ospalá, klidná, ale teď máme obrovský pocit euforie a úlevy. Na začátku jsme měli strach, bylo tu hodně střílení, ale také se projevila statečnost policistů. Moc jim za to děkujeme," popsal CNN jeden z místních pocity obyvatel města.

Práci bezpečnostních jednotek podle informací Radiožurnálu ocenil americký prezident Barack Obama. Šéf Bílého domu zároveň slíbil detailní prošetření celého případu.

„Po dnešní noci zůstává řada nezodpovězených otázek. Proč tento mladý muž, který zde studoval, žil, byl součástí naší společnosti, provedl takový násilný čin. Jak pachatelé útoky plánovali, uskutečnili a jestli jim někdo pomáhal. Rodiny obětí si zaslouží znát odpovědi na tyto otázky," řekl Obama.

Informace o bratrech  se postupně skládají dohromady. Oba spolu žili ve městě Cambrige v těsné blízkosti Bostonu, kde sídlí i slavná Harvardova univerzita. Jejich strýc řekl, že bratři Carnejevové žijí ve Spojených státech zhruba deset let. 

Tamerlan, který už je po smrti podle RT kdysi prohlásil, "nemá jediného amerického kamaráda." "Nerozumím jim," měl napsat u svého internetového profilu navzdory faktu, že v zemi žije mnoho let. Na webové stránce spotcrime.com s uvádí, že ho policie v roce 2009 zatkla kvůli domácímu násilí poté, co napadl svou přítelkyni. Byl amatérský boxer a v roce 2009 se zúčastnil boxerské soutěže National Golden Gloves, píše idnes.cz.

Jméno Džochara Carnajeva lze najít na ruské sociální síti VKontakte, kde se píše, že žije v Bostonu a studoval střední školu Cambridge Rindge & Latin School a úspěšně ji absolvoval v roce 2011. 

Konzervativní senátor Lindsey Graham podle páteční zprávy časopisu Forbes navrhl, aby americká justice s Carnajevem zacházela jako s nepřátelským vojákem. Čečenec by tak nemohl využívat práv, která obviněným poskytuje americká ústava. Neměl by například právo nevypovídat a využívat rad obhájce.

Zdravotní stav postřeleného Džochara Carnajeva je nadále vážný, muž ztratil mnoho krve. Oficiálně zatím nebyl obviněn, není tedy zřejmé, zda jeho případ bude projednávat federální soud nebo soud státu Massachusetts. Pro Čečence jde o otázkou života a smrti, protože massachusettská legislativa na rozdíl od federální nezná trest smrti.

Podle vyšetřovatelů má Džochar Carnajev, na rozdíl od svého mrtvého bratra, americké občanství. To vylučuje, aby byl souzen jako "nepřátelský voják", což by výrazně rozšířilo pravomoci vyšetřovatelů i soudu. Smrti svého bratra Tamerlana může využít k tomu, že svalí odpovědnost na něj.

Policisté vzhledem k závažnosti případu údajně mohou podezřelého vyslechnout, aniž by ho seznámili s jeho právy. Využili by k tomu výjimky ze zákona, která vyšetřovatelům s ohledem na veřejný zájem umožňuje výslech bez přítomnosti advokáta. Vyslýchaná osoba za takových okolností nemusí být ani upozorněna, že její výpověď lze v procesu použít proti ní.

O propuštění na kauci podle právníků nemůže být ani řeči. Předběžné líčení s Carnajevem může být nařízeno do měsíce, pak teprve zasedne velká porota a proces začne, informuje ihned.cz.

Související

Více souvisejících

teroristický útok v Bostonu (USA 15.4.2013)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

FBI

Afghánci chtěli narušit americký svátek demokracie. FBI zakročila

Napětí před listopadovými prezidentskými volbami v USA roste a práce přibývá i tajným službám. Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) se podařilo odhalit plán dvojice mužů, kteří chtěli zaútočit v den, kdy američtí občanů budou vybírat mezi viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a exprezidentem Donaldem Trumpem. 

včera

včera

Donald Tusk a Petr Fiala Prohlédněte si galerii

Česko a Polsko v Praze uzavřely několik dohod. Začne stavba klíčové dálnice

V Praze ve středu proběhly 9. česko-polské mezivládní konzultace. Vlády obou zemí v čele s Petrem Fialou a Donaldem Tuskem jednaly ve Strakově akademii a v Lichtenštejnském paláci o spolupráci v oblasti jaderné energetiky, výstavbě dopravní infrastruktury, nelegální migraci, povodňové ochraně či další podpoře Ukrajiny. Ministři zdravotnictví se dohodli, že dokončí jednání o uzavření přeshraniční dohody o spolupráci zdravotnických záchranných služeb, která významně zlepší poskytování přeshraniční neodkladné péče.

včera

včera

Sahara, ilustrační fotografie.

Sahara se ocitla pod vodou. To jsme nezažili desítky let, říká meteorolog

Extrémní deštivé počasí v září nezažilo pouze Česko, ale také největší poušť světa Sahara. Během pozdního léta přitom v poušti na jihovýchodě Maroka, které patří k nejsušším místům na Zemi, prší jen výjimečně. Tentokrát spadlo i více než 250 milimetrů během dvou dní, uvedla Al-Džazíra. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda

Izraelské manévry v Libanonu pokračují. V ohrožení je čtvrtina území

Izraelská armáda zesiluje operace v jižním Libanonu, kde se k dosavadnímu vojsku připojila nová divize. Současně izraelské nálety zasáhly oblast u íránského velvyslanectví v syrském Damašku. Konflikt s hnutím Hizballáh stále eskaluje, izraelská protivzdušná obrana čelí stovkám raket. Izrael nadále hlásí zásahy členů vedení této teroristické organizace.

včera

Větrný rukáv

Větrné počasí zasáhne část Česka. Platí výstraha

Meteorologové opět varují před větrným počasím v části Česka v souvislosti s přechodem studené fronty od západu, který se očekává ve čtvrtek. Příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).  

včera

Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Jsou v tom nevinně? Jurečka vysvětluje, proč mají růst platy politiků

Vlnu nevole u české veřejnosti vzbudila informace, že platy politiků od ledna opět stoupnou. Vláda sice od návrhu nedává zcela ruce pryč, ale snaží si je nad ním umýt. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) totiž výdělky porostou kvůli letošnímu rozhodnutí ústavních soudců. 

včera

Dálnice v Německu, ilustrační fotografie. Prohlédněte si galerii

Autem po Evropě: Jak kvalitní jsou silnice a kolik stojí dálniční známky? Česko chystá novou cenu

Ceny dálničních známek v Evropě se často výrazně liší a mnohdy nemusí odpovídat kvalitě poskytovaných služeb. V Česku znovu vzrostou ceny od roku 2025 na základě inflace a rozšíření dálniční sítě. Mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka zdůraznil, že příjmy z poplatků jsou klíčové pro financování modernizace a výstavby dopravní sítě.

včera

Petr Pavel a jeho žena Eva.

Měsíční paušál pro první dámu? Chtěl jsem napravit, co je nefér, říká Pavel

Prezident Petr Pavel se v úterý zapojil do vyhrocené debaty kolem návrhu, který by první dámě přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační výdaje. Pavel tvrdí, že chtěl napravit zejména neférovou situaci, kdy manželce prezidenta není hrazeno zdravotní a sociální pojištění a zároveň se jí roky v této pozici nezapočítávají do důchodu.  

včera

Zas*aný Putin, ulevil si Biden. Trump si se šéfem Kremlu volá, tvrdí slavný novinář

Americký investigativní novinář Bob Woodward brzy vydá novou knihu s titulem „Válka“. Odhaluje v ní zdánlivě šokující informace o průběhu války na Ukrajině a v Izraeli, ale i vše ze zákulisí Bílého domu za Joea Bidena. Rovněž prohlásil, že si Donald Trump od doby, co odešel z funkce amerického prezidenta, až sedmkrát volal s ruským lídrem Vladimirem Putinem.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy