Za masakrem v Bostonu stáli další lidé, úřady rozjíždí pátrání

Boston - Úřady ve Spojených státech hledají další osoby v souvislosti s pumovými útoku na mezinárodní maraton v Bostonu. Požádaly v rámci vyšetřování o další pomoc špionážní služby Ruska, které by podle Američanů mohlo lépe spolupracovat.

"Stále máme osoby zájmu, na jejichž nalezení a identifikaci pracujeme a s nimiž chceme mluvit," řekl předseda Výboru pro rozvědné služby americké Sněmovny reprezentantů Mike Rogers v pořadu This Week v televizní stanici ABC. Počet těchto "osob zájmu" ale nesdělil.

Rogers řekl, že Tamerlan se při své návštěvě Ruska loni změnil a stal se "radikalizovaným".

"Myslím si, že (Rusové) mají informace, které by neuvěřitelně pomohly a které ještě neposkytly," uvedl Rogers podle agentury Reuters. Na otázku, o jaké informace by mohlo jít, sdělil, že ruská kontrarozvědka FSB je k americkým "FBI a CIA nepřátelsky naladěnou službou a existuje kulturní problém mezi tím, kde jsou Rusové a naši hoši. Takže poslali dopis, neměli moc informací," uvedl také. Následné americké žádosti o pomoc prý nebyly vyslyšeny.

Agentura AP uvedla, že ruské úřady údajně v roce 2011 tajně nahrály telefonický rozhovor, v němž jeden z bratří Carnajevových diskutuje s matkou o svých plánech zapojit se do islámské svaté války (džihádu). Američtí činitelé sdělili, že Rusko tyto tajné informace předalo Spojeným státům před několika dny.

Dva týdny po útoku si Bostonští a s nimi celá Amerika minutou ticha připomněli oběti. Mezitím se zranění snaží o postupný návrat k normálnímu životu. Nejdelší cestu mají před sebou ti, koho exploze připravily o končetiny. "Téměř všichni pacienti, kteří přišli o nohy, už s pomocí terapeutů chodí po chodbách. Vyžádá si to hodně práce, opatrnosti a tréninku a budou se muset naučit novým návykům. Ale už se připravujeme na velký přesun na rehabilitaci, snad v příštím týdnu," uvedl ředitel endovaskulární chirurgie z Bostonského zdravotního centra Jeffrey Kalish.

Strach z případného dalšího útoku se projevil už i v zámoří, španělská policie  v pátek zatkla dva podezřelé muže, kteří se prý chovali podobně jako atentátníci z Bostonu, píše web ČT. Policie zadržela Alžířana a Maročana, kteří měli spolupracovat se severoafrickou odnoží teroristické sítě al-Káida. Vyšetřovatelé je sledovali více jako rok. Podle španělského ministerstva vnitra se oba muži chovali podobně jako dvojice údajných útočníků z Bostonu. Mezi oběma případy ale není přímá souvislost.

Související

Více souvisejících

teroristický útok v Bostonu (USA 15.4.2013)

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Bürgenstock

Hrozí mírovému summitu ztráta legitimity? Obavy mají i švýcarští pořadatelé, chybí důležité mocnosti

Víkendový mírový summit přinese setkání předních světových lídrů. Velké potíže pro samotnou legitimitu události ale může přinést nepřítomnost Ruska a Číny. Mají s tím problém i samotní Švýcaři, kteří summit hostí. Česká republika naopak vůči podpoře Ukrajiny zachovává neochvějně tvrdý postoj. Svědčí o tom například 5700 ukrajinských vojáků, které v rámci různých programů vycvičili jejich čeští kolegové. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Děti by si měly především hrát a učit se.

Dětská práce se pojila zejména s válkami, skoncovat s ní nebylo jednoduché

Na 12. června připadá Světový den proti dětské práci. Ten vyhlásila Organizace spojených národů s cílem upozornit na problém dětské práce, který je mnohde stále aktuální. Také u nás byla v minulosti dětská práce poměrně běžnou praxí, a to výrazněji během válek. Ačkoliv se snažil s prací dětí skoncovat již v 19. století císař František Josef I., ještě v minulém století děti pracovaly velice často.

včera

včera

AC Sparta Praha

Potvrzeno. Brian Priske odchází ze Sparty do Feyenoordu, nástupcem se stává asistent Friis

To, o čem se v posledních dnech ve fotbalovém zákulisí neustále spekulovalo, se stalo skutečností. Fotbalová Sparta oznámila odchod svého úspěšného trenéra Dána Briana Priskeho, jenž tak míří za novým angažmá do Feyenoordu Rotterdam. Stává se tak po dvou letech působení na Letné, kde s Pražany dvakrát vyhrál ligový titul a jednou také český pohár. Ve Feyenoordu se stane nástupcem Arneho Slota, jenž od příští sezóny bude trénovat Liverpool. To Spartu nově povede dosavadní asistent Lars Friis.

včera

Bojový letoun F-16, photo by Chandler Cruttenden

EXKLUZIVNĚ: Stíhačky F-16 míří na Ukrajinu. Nebudou nasazeny ze základen NATO, uvedlo nizozemské MO pro EZ

Nizozemské stíhačky F-16 již jsou na cestě na Ukrajinu. EuroZprávy.cz exkluzivně oslovily nizozemské ministerstvo obrany, aby průběh dodávek objasnilo. Zatímco mluvčí Helen Sikkesová odmítla využívání základen NATO ze strany ukrajinských pilotů, ministryně obrany už dříve prohlásila, že bude možné ostřelovat těmito stíhačkami území Ruské federace. 

včera

včera

včera

Čaputová a Pavel si navzájem dali nejvyšší státní vyznamenání

Český prezident Petr Pavel a jeho slovenská kolegyně Zuzana Čaputová si během její poslední zahraniční cesty v Praze navzájem předali nejvyšší státní vyznamenání. Čaputová dnes návštěvu České republiky zakončí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy