Co dokáže panika a strach z létání? Podívejte se

Portland (USA) - Jistý mladík se během pondělního letu z aljašského Anchorage do oregonského Portlandu pokusil otevřít dveře nouzového východu, pasažéři ho následně přemohli.

Zmíněný 23letý muž podle svědků působil nervózním dojmem, mluvil sám se sebou a pokládal podivné dotazy. Při sestupu stroje se pokusil otevřít nouzové dveře, cestující ho ale svázali tkaničkami a přídavnými bezpečnostními pásy.

Aerolinky oznámily, že dveře nouzového východu mají bezpečnostní zámky, takže je není možné během letu otevřít. Podle portálu AskThePilot.com nelze dveře ve vzduchu otevřít, protože se otevírají směrem dovnitř, což tlak v kabině neumožní.

Fobie z létání (aerofobie) není sice ještě dokonale zmapována, ale odborníci odhadují, že jí trpí mezi jednou třetinou až jednou polovinou dospělých obyvatel Evropy a USA. Její intenzita přitom může variovat od nepříjemných, avšak bez větších problémů zvládnutelných pocitů při létání až k neschopnosti vstoupit na palubu letadla, píše iDnes.cz.

Někdo překonává aerofobii tím, že se přiopije. Není to vždy ideální nápad. Když si k tomu zobnete trochu valia a zajíte to cipralexem, bude vám všechno fuk, i kdybyste viděli, jak piloti s letuškami vyskakují z letadla s padákem na zádech a vysvětlením, že tenhle let se moc nevyvedl. Ale pořád to není systémové řešení.

Racionálnější povahy může uklidnit i pár dat: podle světové letecké asociace IATA loni cestovalo vzduchem 2,4 miliardy pasažérů na téměř 36,7 milionu letů. Vážně havarovalo jen 17 letadel, což znamená, že jedna katastrofa vychází na 1,6 milionu letů. Upřímně, těžkých autonehod je přece jen o dost víc.

Související

Letadla, ilustrační foto

Izrael se údajně připravuje na možnost války. Aerolinky kvůli obavám z konfliktu ruší lety

Izrael chce zasáhnout libanonské militantní hnutí Hizballáh, ale zároveň se snaží zabránit tomu, aby region upadl do totální války. Dnes to uvedl nejmenovaný vysoce postavený zdroj z izraelského ministerstva obrany. Další dva představitelé však uvedli, že Izrael se připravuje na možnost několika dnů bojů. Uvedla to agentura Reuters s tím, že aerolinky kvůli obavám z války ruší lety.

Více souvisejících

letadla, letectví

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Petr Fiala

Piráti ve vládě končí, říká Fiala. Bartošovo ministerstvo svěřil Jurečkovi

Piráti opustí vládu, řekl končící vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) na středečním jednání kabinetu premiérovi Petru Fialovi (ODS). Podle Fialy závisejí další kroky na tom, kdy nejmenší strana z vlády odejde. Sám už prezidentovi odeslal návrh na odvolání Bartoše. Řízením ministerstva pro místní rozvoj by měl být dočasně pověřen ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Válka v Gaze

Hizballáh v odvetě za útok pagery vypálil raketu na sídlo Mosadu

Libanonské proiránské hnutí Hizballáh se přihlásilo k odpovědnosti za středeční raketový útok na střední Izrael. Uvedlo, že balistickou raketou Kádir 1 mířilo na velitelství izraelské rozvědky Mosad nedaleko Tel Avivu. O útoku informoval zpravodajský web Times of Israel (TOI).

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Jan Hamáček

Sociálním demokratům vykradli hlasy populisté. Stav české levice je tragický

Stav levice v České republice je tristní. Stojí za tím řada faktorů v čele se slabou sociální demokracií a populisty, kteří slíbí úplně cokoliv, aby se dostali do sněmovny. Začínají na to doplácet i Piráti s programem založeným na liberalismu a progresivismu, ten totiž konzervativnějšího voliče nijak nezasáhne.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Prohra vládních stran ukazuje na jasný trend: Toto je poslední mandát Fialovy vlády

Zatímco hnutí ANO poměrně suverénně ovládlo krajské volby, vládní strany mají řadu podnětů k zamyšlení. Celonárodní vedení politiky se propsalo do krajů a rozhodlo o podobách zastupitelství. Kromě náročné politické situace za tím stojí i nezvládnutá komunikace vlády Petra Fialy – a tím pádem upadnutí v nemilost u velké části českého elektorátu.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy