Obama vyhlásil hon na amerického muslima, chce ho "živého, nebo mrtvého"

Washington - Vláda prezidenta Baracka Obamy vydala dekret, který jakéhokoli Američana opravňuje zabít muslimského klerika Anvara Alího Avlakího - amerického občana narozeného v Novém Mexiku jemenským rodičům. Píše to ve středu portál britského deníku The Times.

Ve válce s teroristy to je bezpříkladný krok, píší Timesy.

Avlakí byl v kontaktu s majorem Nidalem Malikem Hasanem, který loni 5. listopadu na texaské základně Fort Hood zastřelil 13 vojáků a jednoho civilního pracovníka armády. Americká vláda ho obviňuje z kontaktů s Nigerijcem Umarem Farúkem Mutallabem, který se pokusil 25. prosince odpálit bombu v airbusu na cestě do Detroitu.

Američan, skrývající se v Jemenu, podle deníku The New York Times dříve "jen" vyzýval k útokům na Američany. Teď se zapojil do jejich plánování.

Avlakí je agentem jemenské buňky Al-Káidy na Arabském poloostrově, která také operuje v Saúdské Arábii.

Nejmenovaný představitel administrativy prezidenta George Bushe The New York Times ujistil, že neví o jediném Američanovi, jehož zabití bylo odsouhlaseno bývalým prezidentem.

Ředitel Agentury pro národní bezpečnost Dennis Blair během slyšení v americké Sněmovně reprezentantů v pátek prohlásil, že takové nařízení americké zákony dovolují, Avlakího jako cíl však nezmínil.

"Podnikáme přímé akce proti teroristům ve výzvědných službách. Pokud si myslíme, že tato přímá akce bude zahrnovat zabití Američana, vyžádáme si povolení," řekl Blair. V úterý popsala předsedkyně sněmovního podvýboru pro národní bezpečnost Avlakího jako muže, který je pro Ameriku teroristou číslo jedna.

Agentura Reuters v úterý informovala, že Avlakí je požadován "živý, nebo mrtvý". "Nebezpečí, které Avlakí představuje pro tuto zemi, se už nedá vyjádřit slovy. Zapletl se do spiknutí," citovala agentura Reuters nejmenovaný zdroj z americké vlády. "Spojené státy pracují přesně tak, jak americký lid očekává, na překonání hrozeb pro jejich bezpečnost a toto individuum skrze své vlastní činy se stalo hrozbou. Avlakí ví, že je konec, a ví, že ho nepřivítáme potřesením rukou a květinami. To by nemělo nikoho překvapovat."

Avlakího vyslýchala americká FBI již po útocích z 11. září 2001. Američané ho obvinili, že působil jako "duchovní vůdce" dvou atentátníků, kteří navštěvovali jeho mešitu ve Falls Church.

Sám Avlakí na svých internetových stránkách píše o útoku ve Fort Hood: "Nidal Hasan (aatentátník) je hrdina. Je to muž svědomí, jenž není schopen nést protiklad toho, že je muslim, a zároveň bojuje proti svému vlastnímu lidu. Žádný učenec se špetkou znalosti islámu nemůže popřít jasné důkazy, že muslimové nyní mají právo, nebo spíše povinnost, bojovat proti americké tyranii."

Související

Donald Trump

PŘEHLEDNĚ: Kdo podpořil americké kandidáty na prezidenta?

Kandidáti na prezidenta Spojených států, demokratka Kamala Harrisová a republikán Donald Trump, už obdrželi podporu od mnoha osobností. Zatímco současné viceprezidentce ohlašují podporu hlavně politici, exprezidentovi slíbil velké finanční injekce miliardář Elon Musk. 

Více souvisejících

Barack Obama Terorismus

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

Německo, ilustrační foto

Německo nevyužilo šanci, kterou dostalo po válce. Zahazuje veškerý pokrok i demokracii

Němci nejen od Evropy dostali po skončení druhé světové války úplně všechno. Pomoc od Spojených států, francouzské odpuštění a obnovení mocenské pozice na mezinárodní scéně. Jedna z největších ekonomik světa ale nedokázala tuto jedinečnou šanci dobře zužitkovat a místo toho dnes čelí výrazné ekonomické krizi, a dokonce hrozícímu nástupu krajní pravice.

včera

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Izraelské útoky na Hizballáh budou pokračovat, dokud bude Západ mlčet

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve čtvrtek prohlásil, že izraelské útoky na libanonské hnutí Hizballáh budou pokračovat, dokud bude Západ mlčet. V rozhovoru pro média v New Yorku vyjádřil naději, že nový americký prezident přispěje ke zlepšení vztahů mezi Ankarou a Washingtonem. Zdůraznil také, že případné zapojení Turecka do organizací BRICS a ASEAN není náhradou za jeho členství v NATO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Češi potřebují novou stranu, ale ne catch-all party. Její zavedení bude stát značné úsilí

Současné politické strany ztrácejí důvěru voličů a jsou vnímány jako odtržené od reálných problémů. Podle nedávných průzkumů se důvěra ve vládu a parlament drží na historických minimech, což svědčí o hluboké nespokojenosti občanů s politickou reprezentací. Řešením může být zcela nová strana, ta se ale musí prosadit v zavedeném konkurenčním prostředí.

včera

včera

včera

Maďarsko by se nezachovalo jako Ukrajina, prohlásil Orbánův muž. Opozice je na nohou

Maďarští opoziční politici ostře kritizovali výroky Balázse Orbána, politického ředitele úřadu předsedy vlády, který v rozhovoru pro server mandiner.hu prohlásil, že Maďarsko by se v případě ruské vojenské agrese nezachovalo jako Ukrajina. Uvedl to server telex.hu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy