Když politiky zradí mikrofon: Bastardi, opice, ku*evská věc. Výběr trapasů

Praha - Výběr případů, kdy mikrofony způsobily politikům nepříjemnosti (řazeno chronologicky).

V červenci 1993 britský premiér John Major po interview pro stanici ITN tři členy své vlády nazval "bastardy, kteří si zaslouží ukřižovat". Majorova slova zachytili technici BBC, kteří chystali další rozhovor, a přepis nahrávky otiskly britské deníky.

Před omylem zapnutými mikrofony se odehrálo faux pas amerického prezidenta George Bushe, který se v červenci 2006 na summitu G8 dal do řeči s britským premiérem Tony Blairem. Na mušku si Bush vzal Sýrii a podporu, kterou poskytuje radikálnímu hnutí Hizballáh a mimo jiné řekl, že Damašek by měl "přestat dělat tohle svinstvo".

V říjnu 2006 doplatil na zapnuté mikrofony ruský prezident Vladimir Putin, když v Izraeli vtipkoval na účet hlavy státu Mošeho Kacava, obviněného a později odsouzeného za sexuální obtěžování. "Pozdravujte vašeho prezidenta! Je to opravdový chlapík. Znásilnil deset žen! Nikdy bych to od něj nečekal, všechny nás překvapil. Všichni mu závidíme," řekl izraelskému premiérovi Ehudu Olmertovi.

V prosinci 2006 polský prezident Lech Kaczyński během tiskové konference na bruselském summitu Evropské unie nazval jednu z polských novinářek "opicí". Učinil tak v domnění, že jej slyší pouze jeho spolupracovník, ale podcenil citlivost mikrofonů. Dodatečně se šéf státu kál, že rozhodně neměl na mysli vzhled reportérky.

V únoru 2008 televizní mikrofony odhalily veřejnosti některé soukromé rozhovory při volbě českého prezidenta. Pozornost vzbudila vzrušená debata mezi šéfem Strany zelených a ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem a ministrem vnitra Ivanem Langerem (ODS) kvůli formě volby. "Ty prostě seš schopnej zabít bobra, abys zachránil strom? Jo?" řekl Langer, který mluvil i o tom, kolik lidí "půjde bručet".

V březnu 2010 utekla ostrá slova americkému viceprezidentovi Joeu Bidenovi během ceremonie v Bílém domě, kdy prezident Barack Obama podepisoval zákon o zdravotní reformě. "Je to kurevsky velká věc," zašeptal Biden prezidentovi, ovšem dost hlasitě na to, aby slova zachytily novinářské mikrofony.

V dubnu 2010 britský premiér Gordon Brown v soukromém rozhovoru označil voličku kritizující přistěhovalectví z východní Evropy za "bigotní ženu". Slova, která zachytil omylem zapnutý mikrofon, se ocitla ve vysílání všech zpravodajských kanálů.

V listopadu 2011 nedopatřením zapnuté mikrofony na summitu G20 v Cannes zachytily soukromou debatu francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho s šéfem Bílého domu Barackem Obamou o izraelském premiérovi Benjaminu Netanjahuovi. "Nemohu ho vystát, je to lhář," řekla francouzská hlava státu a Obama opáčil: "Ty ho máš plné zuby, jenže já s ním musím jednat každý den."

Letos v dubnu se diplomatický i společenský přešlap přihodil uruguayskému prezidentovi Josému Mujicovi, který přehlédl zapnutý mikrofon, čímž se dostala na veřejnost nelichotivá poznámka na adresu argentinské prezidentky Cristinu Kirchnerovou a jejího zesnulého manžela Néstora: "Ta stará baba je horší než ten šilhavý chlap."

Související

Vláda ČR Komentář

Změní se tuzemská politika? Nečekejme od vlády reformy, ale snahu o udržení se

Není tajemstvím, že politika výrazně ovlivňuje životy lidí. A většina z nás dobře ví, že vždy budou existovat skupiny lidí, kterým bude na politickém systému něco vadit, asi se vždy najdou i lidé, kteří budou kritizovat každou politickou reprezentaci. A asi se vždy najdou tací, kterým bude vadit jakákoliv zmínka o tom, že existují čísla, která něco říkají.

Více souvisejících

politici Barack Obama

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 4 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 11 hodinami

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy