USA našly páku na Putina? Mluví se o Česku a Polsku

Kyjev/Moskva/Washington - Spojené státy by obnovením jednání o systému americké protiraketové obrany pro východní Evropu mohly vyvíjet tlak na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby se stáhl z Krymu. Naznačil to podle agentury Reuters republikánský kongresman Tom Cole.

"(Pokud) skutečně chcete získat jejich pozornost...obnovíte jednání s Poláky a Čechy o protiraketové obraně. Myslím si, že toto je jedna karta, na kterou musíme hrát, která je v Moskvě doopravdy probudí," uvedl dlouholetý člen americké Sněmovny reprezentantů v diskuzním pořadu 'This Week' americké televizní stanice ABC.

Myšlenku již na začátku minulého týdne oživil vlivný republikánský senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta John McCain, podle kterého by USA měly na ruskou invazi na ukrajinský Krym odpovědět realizací obranného raketového systému v Česku a v Polsku.

V USA se zatím dál ozývá kritika na účet šéfa Bílého domu a jeho postup v krymské krizi. Protivník Baracka Obamy v prezidentských volbách v roce 2012, tehdejší republikánský kandidát Mitt Romney dnes prohlásil, že současný šéf Bílého domu je naivní, pokud jde o Rusko, vytvořil si ohledně záměrů Ruska "mylný úsudek" a se spojenci měl dřív pracovat na tom, aby si vyjasnili, jaký trest by Rusku v případě vpádu na Ukrajinu hrozil.

Krize na východ od našich hranic vede k zajímavému fenoménu. Řada českých a středoevropských komentátorů píše daleko přesnější a zasvěcenější texty o ukrajinské krizi než v USA či Británii. Asi to nepřekvapí, pořád máme zkušenost ruské mentality z první ruky, umíme jazyk apod.

V této souvislosti je zajímavý jeden článek z The New York Times, který dokládá, že „sovětská a ruská studia", za studené války výkladní skříň amerických univerzit, nyní skomírají na úbytě, s čímž úzce souvisí i kvalita a profesionalita americké odpovědi na ruskou agresi.

Specialisté na Rusko jsou v americké akademické obci pomalu na vymření - a těch pár, co jich zbylo, odpovídá dnes na dotazy a telefonáty médií od rána do večera. Nyní lze snad čekat jistý revival zájmu, píše Respekt.ihned.cz.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Ukrajinská krize Radar

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy