Válka proti terorismu, nebo... Na agenty USA toho praskne víc, tvrdí bývalá špiónka

Americká Národní bezpečnostní agentura (NSA) na jednu stranu chce, aby s ní spojenci USA spolupracovali v globální válce proti terorismu. Zároveň stále nehodlá opustit starou praxi, kdy beztrestně špehovala ostatní země, tvrdí bývalá agentka britské tajné služby MI5 Annie Machonová v rozhovoru pro server rt.com. Uvedené přístupy nejsou dle jejího názoru slučitelné a NSA si bude muset jednoznačně vybrat.

"Ztratit jednoho tajného špióna za týden je neštěstí, ztratit dva je bezohlednost," parafrázuje Mochonová citát slavného dramatika Oscara Wildea v souvislosti s nedávným odhalením dvou vysoce postavených německých bezpečnostních činitelů, kteří prováděli špionáž ve prospěch USA.

Německo přechází do protiútoku

Podle bývalé agenty jsme svědky zajímavé reakce německého státu na nedávné skandály Spolkové zpravodajské služby, kdy americká CIA za pomoci programu XKeyscore doslova vysávala její data, a pochopitelně po obří aféře ohledně odposlechů soukromého telefonu kancléřky Angely Merkelové ze strany NSA.

"Domnívám se, že sledujeme odvetu německých špiónů. Nepochybně se snaží zjistit, co NSA, Američané, dělají v jejich zemi. A myslím, že zřejmě odhalí víc. Toto je jen začátek toho, co NSA prováděla nikoliv jednomu ze svých klíčových evropských partnerů, ale zřejmě všem zemím napříč Evropou," uvádí Machonová.

Podle bývalé agenty existuje mezi spojeneckými tajnými službami množství protokolů, které zakazují například podvracení činnosti partnerů, pokusy verbovat jejich agenty či špehování jejich aktivit. "Ve skutečnosti ale NSA stále chce, aby s ní všichni spojenci spolupracovali v globální válce proti terorismu, na druhou stranu se stále drží "starých časů", kdy jste mohli beztrestně sledovat aktivity jiných suverénních států. Obojí však mít nemohou," uvedla v rozhovoru.

Německá vláda si kvůli nedávným odhalením předvolala amerického velvyslance. Machonová očekává, že jsme se dostali do bodu, kdy se Berlín rozhodl americkou činnost nadále mlčky nepřecházet. Pokud zveřejnění programu XKeyscore a odposlechů Merkelové nebylo dostatečným ponížením Německa, aktuální odhalení ukazují, že Němci se rozhodli k protiakcím. Za účelem zajištění své národní suverenity začnou špehovat americké aktivity, očekává bývalá agentka MI5.

Rozhovor v originále si můžete přečíst zde.

Klíčem k omezení špehování je software

"Bylo by milé vidět je zavádět zákony a využít svůj vliv v Evropě k ochraně soukromí všech evropských občanů na internetu a při elektronické komunikaci, jelikož od Edwarda Snowdena máme dostatek důkazů, že USA si dělají co chtějí, že NSA jedná v amoku a bude i nadále narušovat soukromí nás všech v Evropě. Potřebujeme se ujisti, že budou přijaty příslušné zákony, které toto zastaví. Doufám, že Evropský parlament na základě všech důkazů, které minulý rok obdržel, znovu obnoví doporučení, které zavedl v roce 2001 po skandálu ECHELON, že vybuduje v Evropě vlastní infrastrukturu, že zajistí, abychom mohli používat software s otevřeným zdrojovým kódem a osvobodí nás ze závislosti na softwaru amerických společností. Myslím, že jde o velkou příležitost a doufám, že se ji Německo chopí," uvádí Machonová.

Nedávné průzkumy veřejného mínění ukázaly, že polovina Němců požaduje menší závislost na USA. Machonová se domnívá, že k tomu nepochybně přispěly právě špionážní skandály. Přitom na uvedenou praxi desetiletí upozorňovalo mnoho lidí z evropské technické komunity.

"Free Software Foundation prosazovala, abych se zbavili závislosti na americkém uzavřeném softwaru. Můžeme požádat země, aby používali programy s otevřeným kódem, takže uvidíme, co se v nich na pozadí děje a můžeme tak chránit naše soukromí. Je to také velká obchodní příležitost pro Evropu - vybudovat společnosti, vyvinout vědomostní základnu a vzdělávat mladou generaci. Je to hra s pozitivním součtem a doufám, že Německo vezme toto pokračující porušování národní suverenity jako podnět pro svou zemi i zbytek Evropy k posunu a začne používat software s otevřeným zdrojovým kódem, který ochrání práva nás, občanů EU," uzavírá bývalá agentka.

Související

Joe Biden

Biden a Trump se utkají ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Tajná služba USA Terorismus

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 50 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Atentát na Fica byl politicky motivovaný, tvrdí vnitro. Šéf kandidátky Hlasu dostal výhrůžky smrtí

Slovenská police podle tamního ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka pracuje jen s jednou verzí útoku. Pachatel je obviněn z vraždy ve stádiu pokusu. Podle něj je jasné, že šlo o politicky motivovaný akt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy