Záhada letu MH370 nevyřešena. Úřady ukončily pátrání po zmizelém boeingu

Sydney - Austrálie, Malajsie a Čína ukončily pátrání po letu MH370. Stroj malajsijských aerolinek zmizel v březnu 2014 na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu. Na palubě bylo 239 lidí. Co se s letadlem stalo, tak zůstává jednou z největších záhad v historii letectví.

Pátrací plavidlo dokončilo prohledávání mořského dna ve vymezené oblasti v Indickém oceánu, oznámilo koordinační středisko pátracích akcí se sídlem v Austrálii.

Pátrací loď prohledávala prostor 120.000 čtverečních kilometrů západně od australského pobřeží. "Navzdory maximálnímu úsilí a využití těch nejlepších vědeckých podkladů, špičkových technologií a rad vysoce kvalifikovaných odborníků se letadlo bohužel nepodařilo při pátrání lokalizovat. Podmořské hledání bylo proto ukončeno. Nebylo to snadné rozhodnutí," konstatovala ve společném komuniké ministerstva dopravy Malajsie, Austrálie a Číny.

Psali jsme: Nová teorie o zmizení letu MH370: Proč zemřelo 239 lidí na palubě? Záhada letu MH370: Malajsijský boeing nekontrolovaně padal, uvádí nová analýza  

Poslední pátrací plavidla opustila vytyčenou oblast dnes. Skupina příbuzných pasažérů, která si říká Voice 370, uvedla, že pátrání musí pokračovat. "Je to nevyhnutelná povinnost vůči všem lidem, kteří využívají leteckou dopravu. Je to v zájmu bezpečnosti létání," napsala skupina v prohlášení. "Skončit v této fázi je nezodpovědné. Svědčí to o šokující nedůvěře v data, nástroje a doporučení řady expertů," dodala skupina.

Podmořské pátrání nevyneslo na světlo žádné stopy. Na plážích ostrova Mauricius, na břehu Tanzanie či francouzského ostrova Réunion se ale našly trosky, které pocházejí ze zmizelého letounu. Dosavadní hledání stroje z letu MH370 vyšlo na 160 milionů dolarů.

Související

Pohřešovaný letoun Boeing 777-200ER 9M-MRO

Před 10 lety zmizel let MH370 z radarů. Příbuzní žádají obnovení pátrání

Před velvyslanectvím Malajsie v Pekingu se v pátek sešli příbuzní čínských pasažérů letu MH370 společnosti Malaysia Airlines, aby společně připomněli desáté výročí stále neobjasněného zmizení letadla. Boeing 777 s 239 pasažéry na palubě, který byl na cestě z Kuala Lumpuru do Pekingu, zmizel z radarů dne 8. března 2014. I přes rozsáhlé pátrání, které bylo v historii jedním z největších, nebylo letadlo nikdy nalezeno.

Více souvisejících

Zmizelý Boeing 777 letu MH370 (březen 2014) Austrálie

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 47 minutami

Aktualizováno před 55 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy