Austrálie by mohla pátrání po letu MH370 obnovit, stanovila si ale podmínku

Sydney - Hledání Boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines bylo v úterý sice ukončeno, australská vláda ale nevylučuje, že v budoucnu obnoví podmořské pátrání. Jako podmínku si kabinet stanovil důvěryhodné nové informace, které by vedly ke specifické lokalitě.

"Nevylučuji budoucí podmořské pátrání v kterékoli oblasti," řekl dnes v Melbourne australský ministr dopravy Darren Chester. 

Letadlo zmizelo v březnu 2014 na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu s 239 cestujícími na palubě; značnou část tvořili Číňané.

Skupina příbuzných pasažérů, která si říká Voice 370, úterní rozhodnutí zastavit hledání ostře kritizovala a uvedla, že pátrání musí pokračovat.

"Je to nevyhnutelná povinnost vůči všem lidem, kteří využívají leteckou dopravu. Je to v zájmu bezpečnosti létání," napsala skupina v prohlášení. "Skončit v této fázi je nezodpovědné. Svědčí to o šokující nedůvěře v data, nástroje a doporučení řady expertů," dodala skupina.

Související

Pohřešovaný letoun Boeing 777-200ER 9M-MRO

Před 10 lety zmizel let MH370 z radarů. Příbuzní žádají obnovení pátrání

Před velvyslanectvím Malajsie v Pekingu se v pátek sešli příbuzní čínských pasažérů letu MH370 společnosti Malaysia Airlines, aby společně připomněli desáté výročí stále neobjasněného zmizení letadla. Boeing 777 s 239 pasažéry na palubě, který byl na cestě z Kuala Lumpuru do Pekingu, zmizel z radarů dne 8. března 2014. I přes rozsáhlé pátrání, které bylo v historii jedním z největších, nebylo letadlo nikdy nalezeno.

Více souvisejících

Zmizelý Boeing 777 letu MH370 (březen 2014) Austrálie

Aktuálně se děje

před 10 minutami

Aktualizováno před 18 minutami

Aktualizováno před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy