Letadlová loď USA zahájila hlídku v Jihočínském moři

Bangkok - Americké námořnictvo oznámilo, že skupina plavidel vedená letadlovou lodí Carl Vinson zahájila v sobotu rutinní operaci v Jihočínském moři. Mezi Pekingem a Washingtonem dlouhodobě roste napětí v této oblasti.

Čína v pátek ukončila své námořní cvičení v oblasti Jihočínského moře, kterého se účastnila i její jediná vlastní letadlová loď.

Washington kritizuje Peking, že v Jihočínském moři buduje umělé ostrovy a vojenská zařízení. USA se obávají, že by Čína mohla tato zařízení využít k omezení svobody plavby a přeletů v oblasti. Mluvčí Bílého domu Sean Spicer nedávno prohlásil, že nová americká vláda Číně zabrání, aby obsadila ostrovy v mezinárodních vodách.

Peking si nárokuje téměř celé Jihočínské moře, kudy vedou významné námořní trasy a pod jehož dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu. Nároky na určité oblasti si činí i Brunej, Filipíny, Malajsie, Tchaj-wan a Vietnam.

Ve středu čínská vláda varovala Spojené státy, aby se nepokoušely narušovat svrchovanost Číny nad Jihočínským mořem.

Související

Jihočínské moře, ilustrační fotografie.

Napětí v Jihočínské moři: Zajímá Čínu i USA, brzy tu hodlá cvičit ASEAN

Asijský blok Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) uspořádá první společné vojenské cvičení v Jihočínském moři. Podle stanice CNN půjde o nejnovější mnohostranné bezpečnostní cvičení v době rostoucího napětí a nejistoty v regionu. V Jihočínském moři se přou o moc zejména Washington s Pekingem, nicméně tato vodní plocha hraničí s břehy několika členských zemí ASEAN – a ty si nárokují svůj podíl.  

Více souvisejících

Jihočínské moře Americká armáda (U.S. Navy) Čína

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy