Státy Kaspiku podepíší historickou dohodu. Putin rozsekl spor, zda jde o moře, či jezero

Aktau - V neděli bude na "kaspickém summitu" v kazachstánském městě Aktau podepsána konvence o právním statusu Kaspického moře. Na znění dokumentu se dohodli zástupci Ruska, Kazachstánu, Turkmenistánu, Ázerbájdžánu a Íránu. Smlouva mimo jiné zakazuje přítomnost cizích ozbrojených sil v oblasti Kaspického moře.

Do rozpadu SSSR bylo Kaspické moře pod kontrolou dvou států, Sovětského svazu a Íránu, po zániku SSSR se počet pobřežních států zvýšil na pět. 

Nová konvence stanoví hranice hospodářských zón a zavádí patnáctimílové pobřežní pásmo a navíc ještě další desetimílové pásmo pro rybolov. Dohodu podepíší prezidenti Vladimir Putin, Nursultan Nazarbajev, Gurbanguli Berdymuhamedov, Ilham Alijev a Hasan Rúhání.

Putin souhlasil se stavbou podmořského plynovodu z Turkmenistánu do Ázerbájdžánu mimo ruské území, v němž Moskva vidí ohrožení svých vlastních tras do Evropy. Výměnou Kreml dostal bezpečnostní záruky, které Rusku garantují prakticky úplnou vojenskou kontrolu oblasti.

Podle ruského serveru Expert se státy zvlášť zabývaly na první pohled nevýznamnou otázkou, zda je Kaspické moře skutečně mořem, nebo zda je to jezero. Zatímco Rusko a Írán trvaly na moři, podle Ázerbájdžánu je to jezero. Ruský a íránský pohled prý nakonec zvítězil, protože mezinárodní regule pro vyznačení zón jsou v tomto případě přesnější. Pokud by Kaspické moře bylo jezero, musela by se nová pravidla z velké části vypracovat.

Související

Více souvisejících

Kaspické moře Rusko Írán kazachstán Vladimír Putin Moře

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy