Po tsunami na Sulawesi zmizelo 5000 lidí. Zoufalý otec hledá dvouletou dcerku

Přes 5000 lidí se v Indonésii pohřešuje po zemětřesení a cunami z konce září. Katastrofu, která zasáhla ostrov Sulawesi, nepřežilo podle současných údajů 1763 lidí. Dnes o tom informovala agentura AP odkazem na indonéský úřad pro krizové situace.

Úřady se snaží zjistit přesnější počet pohřešovaných v několika vesnicích poblíž nejvíce postiženého města Palu, kde se domy propadly pod vrstvy bláta a jejich obyvatelé v nich zůstali pohřbení. Pátrací týmy v sobotu na jednom místě objevily 34 těl, další stovky lidí se pohřešují. Snaží se je objevit i jejich zoufalí příbuzní.

Ve čtvrtek pátrací akce, na které je nasazován velký počet záchranářů a těžká technika,skončí. Pokračovat budou jen v omezeném rozsahu, řekl dnes na tiskové konferenci mluvčí úřadu pro krizové situace Sutopo Purwo Nugroho. Podle něho se na nejpostiženějších místech nebudou smět z bezpečnostních důvodů znovu stavět domy, ale vzniknou tam veřejná místa, jako jsou parky nebo sportoviště.

Osmatřicetiletý výrobce hraček Ondre, který ztratil manželku a dvě dcery, přijal zprávu o blížícím se konci pátrací akce smířlivě. "K čemu to stejně je? V tuto chvíli se stejně nedají (těla obětí) rozeznat," řekl agentuře Reuters. Stále však hledá mladší, dvouletou, dceru. "Nechci, aby měla pocit, že se ji její otec nikdy nesnažil najít. Moje duše by neměla klid," řekl.

Do zasažených oblastí, kde na 70.000 lidí přišlo o domov, proudí humanitární pomoc. Podle indonéské vlády, která nyní na rozdíl od červencové a srpnové série zemětřesení na ostrově Lombok přijímá pomoc ze zahraničí, jsou nyní nejvíce potřebné generátory, letadla, stany, zařízení na čištění vodu a polní zdravotnická zařízení.

Sulawesi je jedním z pěti indonéských hlavních ostrovů a zemětřesení na něm i na těch ostatních jsou poměrně častá. V roce 2004 zemětřesení u Sumatry vyvolalo v Indickém oceánu cunami, v jehož důsledku ve třinácti zemích zemřelo 226.000 lidí, více než polovina z nich v Indonésii.

Související

Obří vlny

Domy pohltila země, tisíce nezvěstných. Indonésie už nebude pátrat po obětech tsunami

Indonéské úřady o den prodlouží pátrání po tisících lidech, kteří jsou nezvěstní od zářijového silného zemětřesení a vlny cunami. Oznámil to dnes mluvčí úřadu pro řešení katastrof Sutopo Purwo Nugroho. Podle původního plánu mělo hledání skončit dnes. Katastrofa postihla ostrov Sulawesi a má 2073 potvrzených obětí. Podle úřadů se pohřešuje 680 lidí, i oficiální místa ale připouštějí, že ve skutečnosti může jít o několik tisíc osob; na některých místech se domy propadly do země.
Zemětřesení, ilustrační foto

Sulawesi opět zasáhlo zemětřesení. Lidé zděšeně vybíhali do ulic

Bilance zemětřesení a následné vlny cunami, které na konci září postihly indonéský ostrov Sulawesi, překročila 2000 mrtvých. Zraněných je více než 10.000 a na 70.000 lidí muselo opustit své domovy. Podle agentury Reuters to dnes oznámily indonéské úřady. Dnes se na ostrově Sulawesi opět otřásla zem. Podle americké geologické služby USGS měly otřesy sílu 5,1 stupně. Nové škody nejsou hlášeny, i tak ale na místě vypukla panika.

Více souvisejících

zemětřesení v Indonésii (září 2018) indonésie Tsunami

Aktuálně se děje

před 33 minutami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

OSN: Obnova zničeného Pásma Gazy může trvat až do příštího století

Obnova domů v Pásmu Gazy by se podle zprávy Organizace spojených národů (OSN) zveřejněné ve čtvrtek mohla prodloužit až do následujícího století, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy