IS udeřil v Kábulu: Při sérii teroristických útoků šest mrtvých, mnoho zraněných

Nejméně šest lidí zahynulo a dalších 23 utrpělo zranění při dnešním útoku v šíitské čtvrti afghánské metropole Kábulu. Série explozí zasáhla oblast kolem šíitské mešity, kde se shromáždili civilisté k oslavám perského Nového roku. K činu se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS).

V loňském roce postihl stejnou čtvrť v době novoročních oslav sebevražedný atentát, za který rovněž přijal odpovědnost Islámský stát. Útočník, který tehdy zasáhl oslavující u mešity, připravil o život nejméně 31 lidí.

Mortar hit in capital #Kabul on Thursday morning, killed at least six people and wounded 23 others during celebrations to mark New Year #Nawroz, media reported. #Afghanistan pic.twitter.com/QSBC0SrJB5

— Shahabudin Amiri (@AmiriShahabudin) 21. března 2019

Zatím není jasné, co přesně dnešní výbuchy způsobilo. Podle policejního mluvčího explodovaly tři nálože, zatímco ministerstvo obrany na twitteru hovořilo o ostřelování raketami. Podle ministerstva policie útočníka zadržela a oblast zajistila.

Afghánci slaví tradiční perský Nový rok Nourúz vždy kolem 20. března. Pro mnoho místních obyvatel jde o oblíbený rodinný svátek, během něhož se navzájem navštěvují, pořádají pikniky v parcích a po tisícovkách se scházejí na náměstích před mešitami k modlitbám a rozhovorům.

Afghánský prezident a další političtí vůdci slaví každoročně v severoafghánském městě Mazáre Šaríf. V době kábulské exploze čekaly tisícovky lidí v Mazáre Šarífu za nejpřísnějších bezpečnostních opatření na novoroční projev prezidenta Ašrafa Ghaního.

Většina Afghánců se hlásí k sunnitské větvi islámu, šíitský islám vyznávají například menšinoví Hazárové. Sunnitští radikálové na šíity hledí jako na odpadlíky od víry a často na ně útočí. Islamistické hnutí Tálibán se ale již dříve od dnešního útoku distancovalo.

Související

Afghánistán, Kábul

Při útoku na vojenskou nemocnici v Kábulu zahynulo nejméně 25 lidí

Nejméně 25 obětí a 50 zraněných si vyžádal dnešní útok na největší vojenskou nemocnici v afghánské metropoli Kábulu. Podle agentury Reuters to uvedl jeden z představitelů bezpečnostních složek tálibů. Jiný činitel Tálibánu po poledni SEČ prohlásil, že útok, na němž se podílel i jeden sebevražedný atentátník, již skončil. K akci se večer přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS).
Afghanistán, ilustrační fotografie.

Exploze v Afghánistánu si vyžádaly nejméně dva mrtvé a 19 zraněných

Nejméně dva mrtvé a 19 zraněných si dnes v Dželálábádu na východě Afghánistánu vyžádala série bombových útoků. S odvoláním na místní zdravotníky a média to dnes uvedla agentura AFP, k útokům se zatím nikdo nepřihlásil. Oblast je pokládána za baštu teroristické organizace Islámský stát-Chorásán, tedy rivalů nyní vládnoucího radikálního hnutí Tálibán.

Více souvisejících

Teroristické útoky v Afghánistánu Afghanistán Terorismus Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

před 9 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 1 hodinou

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno včera

Atentát na Fica: Vyšetřuje se i teorie, že pachatel nebyl osamělým vlkem

Vyšetřovatelé se v případu středečního atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) zabývají i možností, že pachatel Juraj C. nebyl osamělým vlkem, řekl ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v neděli. Upozornil, že spolupachateli nebyli dva lidé z Handlové, jak se šířilo na sociálních sítích. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy