Indii devastují povodně a sesuvy půdy, přes sto mrtvých. Dramatické VIDEO

Při záplavách a sesuvech půdy na jihu a západě Indie od čtvrtka zahynulo více než 100 lidí, další statisíce jich musely opustit své domovy. S odvoláním na indické úřady to uvedla agentura AFP. Bleskové záplavy a sesuvy jsou důsledkem monzunových dešťů, na jihu země by měly srážky v příštích dnech ještě nabrat na intenzitě.

Zřejmě nejhorší je situace v jihoindickém svazovém státě Kérala, kde policie od čtvrtka potvrdila 48 obětí. Asi 125.000 lidí tam muselo odejít ze svých domovů do provizorního ubytování. Vláda nařídila armádě, aby do oblasti vyslala jednotky a začala letecky zásobovat odříznuté vesnice.

Úřady státu Kérala oznámily, že za poslední dva dny se tam objevilo zhruba 80 sesuvů půdy. Kvůli pokračujícím dešťům a špatnému počasí je v sedmi ze 14 okresů tohoto indického státu v platnosti vysoký stupeň nebezpečí. Hlavní kéralské letiště v pobřežním městě Kóčin je už od pátku mimo provoz.

V sousedním státě Karnátaka zahynulo nejméně 24 lidí a na 235.000 se jich musí přesouvat do bezpečnějších míst, uvedla indická zpravodajská agentura PTI. Devět lidí se tam pohřešuje.

"Déšť se v regionu uklidnil a my se domníváme, že voda začne brzy opadat. Výrazně zasažena byla některá místa na severu Karnátaky a některé pobřežní oblasti," popsal agentuře AFP situaci pracovník národního úřadu pro zvládání živelných pohrom.

Přívalové deště trápí také západoindické státy Gudžarát a Maháráštra. V tom prvním už v důsledku extrémního počasí zahynulo osm lidí, ve druhém nejméně 27.

Monzunové deště trápí jih Asie každoročně zhruba od června do září a způsobují tam záplavy. Loni zasáhly stát Kérala nejsilnější monzuny za desítky let, vyžádaly si přes 400 obětí a více než milion lidí nechaly bez střechy nad hlavou. O rok dříve zemřelo při monzunových záplavách v Bangladéši, Indii, Nepálu a Pákistánu přes 1300 lidí.

Související

Povodně, ilustrační foto

Indie se potýká s koronavirem i záplavami, přes milion lidí muselo opustit domov

Povodně přicházející každoročně s monzunovými dešti zaplavily rozsáhlé oblasti hustě obydlené východní Indie a donutily více než milion lidí opustit domovy. Země se zároveň potýká s velkými denními nárůsty počtu případů koronavirové nákazy a dnes ohlásila rekordní počet zemřelých, citovaly agentury AP a Reuters prohlášení indických úřadů.

Více souvisejících

Povodně v Indii Sesuv půdy Indie Povodně

Aktuálně se děje

před 8 minutami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 29 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

Kyjev: Pokud Ukrajina padne, nastane třetí světová válka

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal ve středu uvedl, že v případě porážky Ukrajiny v konfliktu s Ruskem nastane třetí světová válka. Americký Kongres vyzval, aby schválil zpožděný balík vojenské pomoci pro jeho zemi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy