Čínská politika jednoho dítěte si vyžádala krutou daň

Peking - Čínská policie dnes zadržela místního šéfa komunistické strany a řidiče jeho auta, který smrtelně zranil 13měsíčního chlapce po hádce úředníků s chlapcovými rodiči ohledně pokuty za porušení politiky jednoho dítěte.

Agentura Nová Čína uvedla, že 11 úředníků navštívilo v pondělí rodinu muže jménem Čchen Liang-ti a žádalo pokutu minimálně 30.000 jüanů (asi 92.000 korun). Měl to být trest za to, že Čchenova manželka porodila třetí dítě, což je v rozporu s přísnou čínskou politikou rodinného plánování.

Při vzniklé hádce a strkanici chlapec, za něhož měla být pokuta zaplacena, vypadl Čchenovi z náručí a skončil pod koly vozidla místního šéfa vládnoucí komunistické strany.

Takzvanou politiku jednoho dítěte, která znemožňuje většině rodin žijících ve městech mít více potomků, uplatňuje Čína od roku 1979. Jejím cílem bylo omezení růstu populace.

Od roku 2013 se ale podle výpočtů zpomalí růst ekonomiky nejméně o půl procenta ročně, protože čínská populace začne stárnout. Kvůli politice jednoho dítěte v Číně prudce klesá porodnost. Zmenší se tím konkurenční výhoda, kterou je obří pracovní síla. Vládní poradci sice vyzývají - zastavme politiku jednoho dítěte - komunistické vedení má ale strach z vyprovokování babyboomu.

Čínský prezident Chu Ťin-tchao loni prohlásil, že opatření zůstane nadále v platnosti vzhledem k omezeným prostředkům vlády na sociální služby a vzhledem k nedostatku přírodních zdrojů.

S politikou jednoho dítěte je navíc spojena nerovnováha mezi pohlavími, protože rodiče upřednostňují narození chlapce. Když čekají holčičku, v mnoha případech vyhledávají umělé přerušení těhotenství. Přitom čínské úřady povolují zhruba polovině rodičů, kterým se jako prvorozené dítě narodila dívka, další dítě, píše server ihned.cz.

Kvůli politice jednoho dítěte se nenarodila zhruba 100 milionů dětí.

Související

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Více souvisejících

Čína Policie Čína děti

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem. Národní divadlo prozradilo podrobnosti

Poslední rozloučení se zesnulým tanečníkem a hercem Vlastimilem Harapesem se uskuteční příští týden v pondělí, informovalo Národní divadlo na webových stránkách. Harapes zemřel po těžké nemoci ve středu, bylo mu 77 let.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy