Tvrdá rána pro Západ v Sýrii: Skupina podporovaná USA utekla k islamistům

Damašek - Špatná zpráva pro západní státy, které se snaží svrhnout režim Bašára Asada. Jedna z hlavních syrských povstaleckých skupin se dnes rozpustila a její bojovníci přecházejí k větší islamistické alianci.

Skupina Hazm je jednou z posledních zbytků umírněné ozbrojené opozice proti režimu Asada v severní Sýrii. V sobotu o ní přišla zpráva, že v bojích s Frontou An-Nusra, hlásící se k Al-Káidě, přišla o několik základen v okolí severosyrského Halabu a desítky mužů.

Skupina byla dlouhodobě nucena více času a sil věnovat boji proti islamistům, včetně Islámského státu, než proti vládním silám.

Hazm, která byla součástí protivládní Syrské svobodné armády a která dostala zejména od USA určitou výzbroj, se tak slučuje s Frontou Aš-Šamíja, což je aliance dalších islamistických bojůvek v oblasti Halabu.

Přechod skupiny k islamistům znamená prohru pro západní státy, které se pokoušely najít v syrské opozici spolehlivé partnery. Mezi povstaleckými skupinami neustále posilují vliv radikálnější islámské organizace, které odmítají jak Asadův režim, tak partnerské vztahy se Západem.

Související

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.
Bombardér B-1B Lancer

USA letecky zaútočily v Sýrii a Iráku

V pátek večer Spojené státy zahájily letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou odpovědí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Více souvisejících

Sýrie al-Nusra (an-Nusra)

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy