Zvěrstva nekončí a USA si pouze myjí ruce. Washington Post tvrdě zaútočil na americkou politiku

"V týdnu před čtyřmi lety lidé napříč Sýrii začali pokojně manifestovat a požadovat demokratické reformy. Země, kterou se snažili pozvednout, již ve skutečnosti neexistuje. Rozsahem mrtvých, destrukce, uprchlíků a naprostých hrůz syrská válka překonala jakoukoliv jinou z tohoto století," uvádí úvodník serveru Washington Post. Kritizuje postoj stávající americké administrativy, která podle jeho názoru obětovala dění v Sýrii ve prospěch dohody s Íránem.

Krize se nelepší, opak je pravdou

"Skutečnost, že se (syrská válka) vytrácí z pozornosti veřejnosti, nenaznačuje zklidňování krize, ale rezignaci Spojených států a dalších mocností na jejich závazek zabránit masovému vraždění," kritizuje úvodník.    

"Od momentu, kdy režim Bašára Asada poprvé odpověděl pokojným demonstrantům střelbou, bylo zabito či zraněno 6 procent z předválečné dvacetimilionové populace a dalších 23 procent zemi opustilo - včetně 4 milionů, kteří žijí jako uprchlíci, jak ukázala minulý týden zveřejněná studie zaštítěná OSN. Vyjma Damašku byla většina velkých měst proměněna v trosky; studie satelitních snímků ukazuje, že 83 procent elektrického osvětlení země zmizelo," konstatuje Washington Post.   

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.   

"Humanitární organizace pokoušející se pomáhat Syřanům, kteří jsou stále v zemi, tvrdí, že od doby, kdy Rada bezpečnosti OSN minulý rok odsouhlasila rezoluci, která měla usnadnit dodávky pomoci, se situace neustále zhoršuje. Režim pokračuje v blokádě oblastí, jež nekontroluje a zabraňuje dodávkám jídla a lékařského vybavení. Nadále pravidelně bombarduje tyto oblasti barelovými bombami shazovanými z helikoptér naplněnými šrapnely, či v ojedinělých případech i chlórem," připomíná list.

Íránský faktor   

"Obamova administrativa, která dříve stanovila zabránění genocidě za prioritu pro národní bezpečnost, od krachu mírové konference v Ženevě před 13 měsíci nikdy nepředstírala, že má strategii pro Sýrii. Ačkoliv americká vláda naverbovala a vycvičila několik tisíc Syřanů k boji proti Islámskému státu, odmítá se zavázat poskytnout jim ochranu, pokud jsou napadáni Asadovým režimem - a o to méně jim pomáhá zahájit ofenzivu proti Damašku. Významní představitelé tvrdí, že Bílý dům se bojí nepřátelské reakce Íránu, který poslal vojáky a milicionáře, aby bojovali na straně (Asadova) režimu," naznačuje komentář.

"Ministr zahraničí John F. Kerry vyvolal rozruch, když o víkendu vystoupil s náznakem, že administrativa je otevřená jednání s prezidentem Asadem. Ve skutečnosti vláda dávno přijala pozici, že režim může participovat na politickém urovnání, pokud jeho součástí nebude Asad. Kerry tiše přiznal, jako již mnohokrát předtím, že takové řešení je nemožné pokud na Asada nebude vytvořen dodatečný nátlak. Ale Spojené státy tento nátlak nevyvinou; Kerry namísto toho doufá, že to učiní Rusko a Írán," předkládá hypotézu Washington Post.   

"Neexistuje důvod domnívat se, že tak učiní. V tomto smyslu Kerryho prohlášení odráží skutečnou politiky americké vlády, která si nad Sýrií myje ruce a přitom doufá, že dokáže separátně vyjednat dohodu s Íránem ohledně jeho jaderného programu a spolupracovat s ním na porážce Islámského státu v Iráku. Pokračující Syrská agónie bude v lepším případě cenou za pokrok v jiných problémech Blízkého východu. Mnohem pravděpodobněji však nekontrolované zabíjení Asadova režimu bude dále pokračovat v destabilizaci regionu," nastiňuje pochmurný výhled úvodník.    

EuroZprávy.cz se snaží svým čtenářům nabídnout pohled na události ze široké perspektivy. Našim cílem je nestranné zpravodajství, proto hledáme názory napříč politickým spektrem. Děkujeme za pochopení.

Související

Více souvisejících

Sýrie USA (Spojené státy americké) Írán

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Mikuláš Bek

Ministerstvo se chystá zrušit malé školy. Každá by měla mít ideálně 8000 žáků, prohlásil Bek

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) plánuje do konce října předložit vládě návrh na slučování malých škol jako součást novely školského zákona. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi uvedl, že návrh počítá s odloženou účinností minimálně o tři roky. Předseda školských odborů František Dobšík však upozornil, že ředitelé škol s tímto návrhem většinou nesouhlasí.

včera

včera

Evropská unie

Jak zachránit Evropskou unii? Italští politici mají recept, Macron se Scholzem se přou

Evropská unie čelí zásadním neshodám mezi Francií a Německem ohledně obchodních politik. Prezident Macron varuje před „smrtí EU“ a prosazuje protekcionismus, zatímco německý kancléř Scholz zdůrazňuje nutnost otevřenosti. Téma rozděluje i další státy, jako Maďarsko a Itálii. Dva přední italští politici se ve svých nových zprávách o stavu unijní ekonomiky kriticky opřeli do Bruselu a nutnosti zvýšit ekonomickou bezpečnost a konkurenceschopnost.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno 5. října 2024 23:28

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

5. října 2024 21:29

5. října 2024 20:10

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

5. října 2024 18:51

5. října 2024 18:02

5. října 2024 17:49

Rusko údajně obsadilo na Ukrajině další vesnici

V sobotu ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské síly převzaly kontrolu nad vesnicí Želanne Druhe v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy