V Istanbulu propukly nepokoje, policie nasadila vodní děla

Ankara - V Istanbulu se v noci na dnešek střetla policie s demonstranty, kteří protestovali proti úternímu zastřelení dvou členů zakázané krajně levicové strany. Policie nasadila slzný plyn a vodní děla.

Policie dnes vyslechla asi 20 lidí, které podezírá z vazeb na Revoluční stranu pro lidové osvobození (DHKP-C). Její ozbrojení členové zajali v úterý státního zástupce Mehmeta Selima Kiraze v jeho kanceláři v budově soudu v istanbulské čtvrti Çaglayan.

Zdroj: YouTube

Příslušníci speciálních jednotek s únosci vyjednávali více než šest hodin a policie pak provedla osvobozovací akci. Během zásahu ozbrojenci Kiraze postřelili a státní zástupce zemřel později v nemocnici.

Kiraz se zabýval vyšetřováním úmrtí mladíka Berkina Elvana (†15), kterého při protivládní demonstraci v roce 2013 zranil plynový granát vystřelený do davu policií. Po devíti měsících v kómatu loni v březnu zemřel. Ozbrojenci údajně požadovali, aby se policisté zodpovědní za Elvanovu smrt veřejně k činu přiznali. Potrestat je pak měl "lidový soud".

Související

Turecko, ilustrační foto

Turecko sčítá hlasy ve volbách. Erdoganův favorit ztrácí

Opozice v Turecku si zřejmě po nedělních komunálních volbách udrží kontrolu nad klíčovými velkými městy. Vyplývá to z předběžných dílčích výsledků voleb zveřejněných tureckými médii. Tábor kolem prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana si dal za cíl ovládnout velká města jako Istanbul, Ankara, Adana či Bursa.

Více souvisejících

Turecko Demonstrace v Turecku

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy