Záhada vyřešena. Odsud bere Islámský stát vozy Toyota

Rakka - Celý svět si dlouhé týdny lámal hlavu nad tím, kde bere radikální hnutí Islámský stát stovky vozů značky Toyota. Americké ministerstvo financí se dožadovalo odpovědi od japonských výrobců, ti však razantně odmítli jakoukoliv spolupráci s teroristy. Nyní vyšlo na světlo, že drtivá většina vozů je zřejmě ukradená.

Na problém bílých vozů značky Toyota nedávno upozornila televize ABC News, která uvedla, že ačkoli protiterorističtí činitelé USA žádali druhého největšího výrobce aut na světě, aby jim pomohl odhalit tajemství jejich vozů v držení Islámského státu, odpovědi se nedočkali. 

Toyota podle prohlášení neví, jak se auta k radikálům dostala. Nepopírá sice, že jich je v rukou islamistů mnoho, zejména co se týče vozů trídy pick-up a SUV, o jejich původu ale informace nemá. 

Experti na terorismus ale nyní přišli s možným řešením, které naznačuje, že vozy mohly být ukradené na objednávku. Server The Daily Telegraph uvedl, že mezi lety 2014 a 2015 bylo v Austrálii ukradeno 834 vozů značky Toyota Hilux. A právě Toyoty Hilux islámský stát používá nejvíce. 

Expert na globální terorismus profesor Greg Barton tvrdí, že tyto modely s pohonem na čtyři kola jsou exportovány v lodních kontejnerech do Turecka a následně dopraveny do Sýrie, kde si je radikálové vyzvedávají. Podobně hovoří i vyšetřovatelé, kteří přiznávají, že většina v Austrálii ukradených vozů mizí za mořem.

Vyloučena ale není ani základní varianta, tedy že si islamisté vozy kupují. Svědčí o tom čísla prodejů v Iráku, kdy v roce 2011 se v zemi prodalo 6000 vozů Toyota Hilux, v roce 2013 už to bylo 18 000 kusů. O rok později 13 000 vozů. Toyota ale tvrdí, že si není vědoma jakéhokoli prodeje a distribuce mezi teroristické organizace, i přesto se ale chystá přijmout okamžitá opatření, včetně ukončení dohod o distribuci.

Toyoty dodávají USA, tvrdí analýza

V rozporu s názory expertů na terorismus stojí analýza společnosti GlobalResearch, která tvrdí, že za massivní flotilou vozů v držení teroristů stojí Spojené státy. Americké ministerstvo zahraničí podle ní posílalo desítky nákladních vozů Toyota do Sýrie tzv. „Syrské osvobozenecké armádě" (FSA). Mělo se jednat až o 43 vozů Toyota Hilux.

Podobně měla konat i Velká Británie, která měla podle článku deníku Independent dodat do Sýrie 9 vozů značky Toyota spolu s dalším armádním vybavením. 

Analýza upozorňuje, že ačkoli čísla dodaných vozů neodpovídají velikosti flotily, kterou má Islámský stát k dispozici, svou měrou se na ní obě země podílely. Otázkou ale zůstává, kolik vozů na Blízký východ USA a Velká Británie skutečně dodaly a jak velké procento ze všech vozů, které mají radikálové k dispozici, tvoří právě zásilky ze západních zemí.

První i druhá varinta původu vozů se ale shodují v jednom. Vždy se jedná o vozy značky Toyota Hilux, což je velmi odolné SUV, které má pro teroristy obrovské výhody. Předně je rychlé, obratné a dá se velmi lehce vyzbrojit, bez problému na něj lze namontovat například kulomet ráže 50 mm.

Související

Více souvisejících

Islámský stát (IS) Toyota

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy