Po atentátu v Istanbulu zadrženo devět osob, mezi nimi tři Rusové

Ankara - Po včerejším sebevražedném útoku v Istanbulu, který si vyžádal deset mrtvých, turecká policie zadržela tři ruské občany. Údajně jsou napojeni na Islámský stát.

Sebevražedný útočník se v úterý odpálil v historickém centru evropské části Istanbulu v davu zahraničních turistů. Zemřelo deset lidí, převážně německých občanů. Rovněž 12 z 15 zraněných jsou Němci.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že pachatelem pumového útoku byl 28letý muž syrského původu, který se narodil v Saúdské Arábii.

Ruský zastupitelský úřad zadržení tří osob potvrdil. Policisté zasahovali ve městě Antalya na pobřeží Středozemního moře. Podle agentury Dogan tam provedli prohlídku objektu, kde podezřelí pobývali, a zabavili rovněž dokumenty a CD.

Policie dnes provedla razii i na šesti místech v provincii Izmir. Zadržela tam šest lidí, které podezírá z toho, že verbovali bojovníky pro IS.

Turecký deník Hürriyet dnes napsal, že tajná služba MÍT bezpečnostní složky před možným teroristickým útokem varovala. Její varovné zprávy dostaly úřady v polovině prosince a znovu 4. ledna. Rozvědka došla k závěru, že v zemi operují členové IS, kteří plánují sebevražedné útoky na "v Turecku žijící nemuslimy, cizince, na turistické oblasti a místa hojně navštěvovaná lidmi ze zahraničí, na velvyslanectví či konzuláty a zařízení NATO", citoval list z dokumentu.

Související

Recep Tayyip Erdogan

Turecko se odklání od Západu? Chce prohlubovat vztahy s Východem

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu na fóru v Ankaře prohlásil, že Turecko bude nadále rozvíjet vztahy s Východem, a to i přesto, že v zahraniční politice zůstává orientováno na Západ. Zdůraznil, že svět už není "černobílý" a Ankara nemusí spolupracovat pouze s jednou stranou.  
Turecká armáda (Turkish Army)

Turecké letectvo zaútočilo na severu Iráku

Turecké letectvo v pondělí provedlo údery na severu Iráku, při kterých bylo zničeno 21 cílů patřících Straně kurdských pracujících (PKK), organizaci, kterou Ankara označuje za teroristickou. 

Více souvisejících

Turecko Islámský stát (IS) Teroristické útoky v Turecku

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy