Teroristický útok v Ankaře: Výbuch bomby zabil 28 lidí

Ankara - Nejméně 28 mrtvých a 61 zraněných si dnes vyžádal teroristický útok v centru turecké metropole Ankary namířený proti příslušníkům armády. Novou bilanci oznámil místopředseda turecké vlády Numan Kurtulmus, podle kterého se zatím k atentátu nikdo nepřihlásil. Útok odsoudili ze zahraničních politiků například německá kancléřka Angela Merkelová či generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Podle ankarského guvernéra Mehmeta Kiliçera byl výbuch nastraženého vozidla s bombou namířen proti koloně vojenských autobusů. Turecká média uvedla, že exploze se odehrála asi 300 metrů od sídla generálního štábu armády a půl kilometru od budovy parlamentu. Bomba vybuchla, když projíždějící kolona zastavila u dopravních světel na červenou, uvedla armáda, která incident označila za "opovrženíhodný a zbabělý" útok.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu kvůli atentátu, který úřady označily za teroristický útok, zrušil cestu na čtvrteční a páteční summit Evropské unie. Do Bruselu, kde měl jednat o uprchlické krizi, se chystal odletět již dnes večer. Svou cestu do Ázerbájdžánu plánovanou na čtvrtek zrušil také turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ten řekl, že atentát "překročil morální a lidské hranice". Prezident dodal, že jeho země je odhodlána bojovat proti těm, kdo útok spáchali, tak proti těm, kteří stojí za pachateli.

.

Merkelová řekla, že je atentátem zhrozena. "Vzkazuji tureckému lidu: my, Němci, sdílíme vaši bolest. V boji proti těm, kdo jsou odpovědní za tyto nelidské činy, stojíme po boku Turecka," uvedla v prohlášení.

Také šéf Severoatlantické aliance Stoltenberg vyjádřil soustrast rodinám obětí a tureckému lidu. Dodal, že pro tyto "hrůzné činy neexistuje ospravedlnění".

Francouzský prezident François Hollande odsoudil "hrozný atentát" a vyjádřil Turecku "podporu a veškerou solidaritu před touto novou zkouškou".

Turecko v posledních měsících zasáhlo několik krvavých teroristických útoků, při nichž zemřely desítky lidí, včetně německých turistů. Odpovědnost padá v případě sebevražedných útoků na islámské radikály, zejména stoupence či příslušníky Islámského státu. Útok nastražené výbušniny na vojáky ale mohou mít na svědomí i separatističtí Kurdové, proti nimž na východě země vede armáda krvavou ofenzívu.

Turecké úřady vydaly pro média částečné informační embargo, zejména pokud jde o zveřejňování snímků a přesného grafického znázornění místa útoku kvůli zahájenému vyšetřování. Podobný zákaz byl vyhlašován již při předchozích teroristických útocích.

Související

Recep Tayyip Erdogan

Turecko se odklání od Západu? Chce prohlubovat vztahy s Východem

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu na fóru v Ankaře prohlásil, že Turecko bude nadále rozvíjet vztahy s Východem, a to i přesto, že v zahraniční politice zůstává orientováno na Západ. Zdůraznil, že svět už není "černobílý" a Ankara nemusí spolupracovat pouze s jednou stranou.  
Turecká armáda (Turkish Army)

Turecké letectvo zaútočilo na severu Iráku

Turecké letectvo v pondělí provedlo údery na severu Iráku, při kterých bylo zničeno 21 cílů patřících Straně kurdských pracujících (PKK), organizaci, kterou Ankara označuje za teroristickou. 

Více souvisejících

Turecko Teroristické útoky v Turecku

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy