V íránském parlamentu zřejmě posílí reformisté a umírnění konzervativci

Teherán - Íránci v pátek hlasovali v prvních parlamentních volbách od loňského uzavření jaderné dohody Teheránu se světovými mocnostmi, která přinesla zrušení některých hospodářských sankcí. Podle odhadů posílí reformisté a umírnění konzervativci.

Oficiální výsledky pátečních parlamentních voleb v Íránu ještě nebyly zveřejněny, podle zpráv polooficiálních agentur Fars a Mehr ale tvrdí konzervativci budou hlavními poraženými v hlasování. První neoficiální výsledky naznačují, že by se prezident Hasan Rúhání mohl napříště opřít při prosazování své domácí politiky o příznivěji nakloněný parlament, konstatují zahraniční agentury.

Agentura AP píše, že první neoficiální odhady výsledků pátečních voleb ukazují, že žádná ze tří soupeřících politických frakcí nezíská ve 290členném parlamentu většinu. Reformisté usilující o výraznější demokratické změny v zemi ale zřejmě směřují ke své nejsilnější přítomnosti v zákonodárném sboru od roku 2004, a to na úkor konzervativců.

Devětadvacet z třiceti křesel vyhrazených v zákonodárném sboru zástupcům Teheránu získali podle průběžných výsledků reformisté. Vůbec nejvíce hlasů dostal prozatím reformista a bývalý viceprezident Mohammad Rezá Áref, za ním se umístilo pět dalších reformistů a teprve za nimi první konzervativec. V Teheránu se o přízeň voličů ucházelo přes tisíc kandidátů.

Volební účast podle informaci tamního ministerstva vnitra mírně překročila 58 procent. Poslance nového parlamentu a členy Shromáždění znalců, které volí a také může odvolat duchovního vůdce země, volilo kolem 32 milionů z 55 milionů oprávněných voličů, uvedlo ministerstvo.

Nepotvrdil se tak očividně předpoklad ministra vnitra, který ve čtvrtek odhadoval, že by se volební účast mohla pohybovat kolem 70 procent. V minulých parlamentních volbách v roce 2012 přišlo odevzdat svůj hlas 64,2 procenta oprávněných voličů.

Reformisté vedou podle průběžných výsledků také ve volbách do Shromáždění znalců, které volí a také může odvolat duchovního vůdce země. V metropoli Teheránu, která do shromáždění vysílá 16 lidí, byly v 15:30 SEČ podle ministerstva vnitra v čele hlasování dva reformisté: bývalý prezident Alí Akbar Hášemí Rafsandžání a současný prezident Rúhání.

Prezident Rúhání už Íráncům poděkoval. Svými hlasy prý lid jemu a jeho vládě přidal na vlivu a důvěryhodnosti.

Tři hlavní kandidáti konzervativců - předseda ústavní Rady dohlížitelů ajatolláh Ahmad Džannatí, dosavadní předseda Shromáždění znalců ajatolláh Mohammed Jazdí a vlivný duchovní ajatolláh Takí Mesbah Jazdí - se průběžně umístili až na desátém, dvanáctém a šestnáctém místě. To by jim sice zajistilo zvolení, podle agentury by se ale jednalo o jasnou porážku konzervativních kleriků.

Shromáždění znalců se od roku 2006 skládá z 88 členů. Jsou to odborníci na islámské právo a ve funkci zůstávají osm let.

Související

Více souvisejících

Írán Volby

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

31. ročník Cen Thálie Prohlédněte si galerii

Vondráčková, Strejček i herci Divadla Na zábradlí. Předávaly se Ceny Thálie

Letošní Ceny Thálie za nejlepší herecké výkony v činohře zamířily do pražského Divadla Na zábradlí. Ocenění získali Kateřina Císařová za roli Káti ve hře Vzkříšení a Miloslav König za ztvárnění francouzského spisovatele Michela Houellebecqa ve hře Veřejní nepřátelé. Ceny Thálie za celoživotní mistrovství převzali herec Viktor Preiss, zpěvačka Helena Vondráčková, sopranistka Naďa Šormová a tanečník a choreograf Josef Kotěšovský.  

včera

včera

Konvoj OSN

OSN Izrael neposlechne. Libanon neopustí

Mírové jednotky OSN v Libanonu v sobotu prohlásily, že neplánují opustit své pozice na jihu země, navzdory izraelským požadavkům na jejich přemístění. Informovala o tom agentura TASR na základě zprávy AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

včera

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

včera

včera

Povodně způsobilo rekordně deštivé počasí, zjistili meteorologové

Počasí nám v září připravilo nejedno překvapení. Tím největším byla čtyřdenní srážková epizoda, která vyvolala povodně. Není se čemu divit, když dokonce padl nový rekord denního úhrnu srážek. V pátek to potvrdil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy