Těžařským zemím se zřejmě nepodařilo dohodnout na zmrazení těžby ropy

Dauhá - V katarském hlavním městě dnes jednali zástupci členských i nečlenských států Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) o plánu na zmrazení těžby na lednové úrovni. Schůzky zúčastnilo 18 zemí, které mají na celosvětové těžbě ropy podíl nejméně 73 procent.

Schůzka začala oproti plánům později. Jeden ze zdrojů prý uvedl, že to způsobily změny, s nimiž na poslední chvíli přišla Saúdská Arábie, která je fakticky vedoucí zemí kartelu OPEC. 

Vyhlídky na dosažení první dohody o koordinaci těžby za 15 let mezi členy a nečleny kartelu se už před jednáním výrazně zhoršily kvůli nárůstu napětí mezi hlavními rivaly Saúdskou Arábií a Íránem, členy OPEC.

Všeobecně se čekalo, že představitelé 18 zemí, kteří dorazili na dnešní setkání, se rychle dohodnou a schválí zmrazení těžby na lednové úrovni až do října, kdy se měla konat další schůzka v Rusku.

Jednání však zkomplikovala Saúdská Arábie, která oznámila, že trvá na tom, aby se zmrazením těžby souhlasili všichni členové OPEC, tedy i Írán, který zmrazení odmítá a dnešního jednání se neúčastní.

Katarský ropný ministr Muhammad Sadá uvedl, že OPEC potřebuje více času na projednání dohody. Nový termín setkání zatím stanoven nebyl, podle zdrojů by to mohlo být po červnovém zasedání kartelu OPEC.

Po pěti hodinách intenzivního jednání o formulaci závěrečného komuniké delegáti a ministři oznámili, že se nedohodli. Podle zdroje, na který se odvolává agentura Reuters, členové ropného kartelu OPEC řekli dalším zemím, že se musí nejprve dohodnout v rámci kartelu, a to zřejmě na červnovém zasedání.

Účastníci jednání doufali, že tento plán podpoří ceny ropy, které od poloviny roku 2014 prudce klesly, což mělo negativní dopad na ekonomiky zemí závislých na prodeji ropy.

Saúdská Arábie, Katar, Venezuela a Rusko se již v únoru předběžně dohodly na zmrazení produkce na lednové úrovni a budou se snažit přesvědčit další země, aby se k nim přidaly. Saúdská Arábie trvá na tom, že svou produkci zmrazí jen v případě, že tak učiní i další přední producenti ropy, hlavně Írán. Ten však dohodu odmítá a chce pokračovat ve zvyšování těžby a vývozu, dokud se nedostane na úroveň před zavedením sankcí. Íránský ministr již uvedl, že se dnešního jednání nezúčastní.

Ropný trh však příliš nevěřil, že by dohoda o zmrazení těžby vedla k rychlému ukončení globálního přetlaku dodávek. Těžba nyní převyšuje poptávku o zhruba 1,5 milionu barelů denně. Většina analytiků se domnívá, že shoda na zmrazení těžby ke snížení globální nadprodukce příliš nepřispěje, mohla by však zabránit poklesu cen zpět ke 30 dolarům za barel.

Související

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

Více souvisejících

ropa opec

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy