Po středečním atentátu v Turecku zatčeno 15 osob, hlavním podezřelým je IS

Ankara - Po středečním atentátem ve městě Bursa na severozápadě Turecka bylo zadrženo 15 lidí. Podle tureckých médií je hlavním podezřelým radikální sunnitská organizace Islámský stát (IS).

Žena se odpálila ve středu odpoledne poblíž slavné Velké mešity v turisty vyhledávané Burse, která je s 2,7 milionu obyvatel čtvrtým největším tureckým městem. Zranění utrpělo 13 lidí. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil a úřady odmítají zveřejnit identitu atentátnice až do uzavření vyšetřování. Útočnici bylo asi 25 let a z jejího těla toho po útoku příliš nezbylo.

Šlo letos už o pátý velký atentát v některém z významných tureckých měst. Kromě Bursy útočili teroristé také dvakrát v Istanbulu a dvakrát v hlavním městě Ankaře.

Několik osob policisté po středečním útoku zatkli přímo v Burse, další v Istanbulu a jiných částech země. Bližší informace k jejich totožnosti či případné příslušnosti k politické skupině úřady nesdělily. Turecký ministr vnitra Efkan Ala uvedl, že důkazy ukazují na propojení útočnice s militantní skupinou. Žádné další detaily ale nezmínil.

Velvyslanectví USA v úterý varovalo své občany v Turecku před možnými teroristickými hrozbami v turistických oblastech.

V souvislosti s aktuálním zhoršením bezpečnostní situace na celém území Turecké republiky doporučuje MZV ČR na svém webu všem českým občanům, kteří se na území Turecka zdržují, aby vždy a všude dbali zvýšené opatrnosti, a to zejména v situacích, kdy dochází ke koncentraci osob v jedné lokalitě, ať uzavřené (např. metro), nebo otevřené (např. historické památky).

Vzhledem k přetrvávající nejisté bezpečnostní situaci důrazně varujeme před cestami do oblasti jihovýchodního Turecka. V návaznosti na poslední a možný další vývoj situace doporučujeme zvážit nutnost cestování do Ankary, cestu uskutečnit pouze v odůvodněných případech, např. plánovaná obchodních jednání, studium, pracovní cesta atp.

MZV ČR žádá české občany, aby v případě jakékoli nečekané situace sledovali a respektovali pokyny a doporučení místních úřadů a bezpečnostních orgánů. Upozornění platí se zvýšenou důležitostí pro pouliční demonstrace a oslavy, k nimž dochází ve večerních hodinách, často v pátek a o víkendech.

Související

Recep Tayyip Erdogan

Turecko se odklání od Západu? Chce prohlubovat vztahy s Východem

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu na fóru v Ankaře prohlásil, že Turecko bude nadále rozvíjet vztahy s Východem, a to i přesto, že v zahraniční politice zůstává orientováno na Západ. Zdůraznil, že svět už není "černobílý" a Ankara nemusí spolupracovat pouze s jednou stranou.  
Turecká armáda (Turkish Army)

Turecké letectvo zaútočilo na severu Iráku

Turecké letectvo v pondělí provedlo údery na severu Iráku, při kterých bylo zničeno 21 cílů patřících Straně kurdských pracujících (PKK), organizaci, kterou Ankara označuje za teroristickou. 

Více souvisejících

Turecko Teroristické útoky v Turecku Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy