Důležitý krok ke svobodě tisku? Unikátní projekt zapojuje děti

Káhira – Egypt je zemí, která je nechvalně proslulá regulací tisku a potlačování jeho svobod. Zpravodajský server Al Monitor ale nyní informuje, že v zemi získává popularitu iniciativa Baškatib, která se snaží v novinařině školit mladé lidi.

Server připomíná, že svoboda tisku v Egyptě čelí vážným problémům. V Indexu světové svobody tisku pro rok 2016, který sestavila nezisková organizace Reportéři bez hranic, Egypt obsadil 159. místo ze 180.

I přesto se ve středoegyptském guvernorátu Minjá daří iniciativě, která se snaží vést mladé lidi k novinařině a školit je v tomto oboru. Vznikla již v roce 2013 a úspěšně rozšiřuje své působení.

Jak server informuje, 21. května například spustila projekt místních novin, které vede a vydává skupina mladých lidí a dětí ve věku 12-17 let.

Iniciativa Baškatib má i své webové stránky, na které děti a mladí lidé přispívají svými příběhy a reportážemi. Podle serveru se soustředí na ty oblasti Egypta, které jsou zanedbávány a považovány za druhořadé.

Ahmad al-Hawari, egyptský novinář a zakladatel iniciativy, serveru vysvětlil, že se snaží „vyplnit mezery v egyptské společnosti počínaje ekonomicky, sociálně a zeměpisně opomíjenými".

„Egyptská média jsou vysoce centralizovaná, což se odráželo v jejich práci, která se neustále soustředí jen na to, co se děje ve vládnoucích kruzích. Média obecně opomíjela hlasy utiskovaných a dialog mezi těmito částmi v podstatě chyběl," vysvětluje.

„A z jiného pohledu tu existuje nesrovnalost ve smýšlení ohledně osobního potenciálu mladých. Místní často trvají na tom, aby jejich děti studovaly medicínu nebo inženýrství, aniž by zvážili jiné možnosti, jako jsou například kreativní disciplíny, které podle mě tvoří značnou část ekonomického řešení jak pro jednotlivce, tak pro národy," dodal.

Související

Více souvisejících

Egypt Noviny / tisk Svoboda médií

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Aktualizováno před 15 minutami

Aktualizováno před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy