Erdogan narazil: Čistky nejdou podle plánu, část Turecka se mu vysmívá

Ankara - Turecko se stále vzpamatovává z neúspěšného pokusu o převrat. Vláda a prezident Erdogan ihned spustili velké zatýkání, kdy se zavírají tisíce lidí. Na satiriky je Erdogan krátký, stále unikají a prezidentovi to dávají jasně najevo.

„Politická satira je pravděpodobně ten nejradikálnější způsob kritiky vlády a prezidenta v Turecku," řekl Jonathan Guyer, který strávil v Istanbulu nějakou chvíli a zkoumal kreslené scény ve městě jen několik dnů, před vypuknutím pokusu o puč.

„Satira je v Turecku na velmi vysoké úrovni. Politické karikatury a komiksy jsou téměř všude, najdete je jako grafitti, ale hlavně je většina tisku vydávala jako část svého obsahu," dodal Guyer.

Ihned po pokusu o převrat, vydal jeden z nejznámějších satirických týdeníku v Turecku speciální vydání. Na titulní stránce byli turečtí vojáci a několik občanů. K tomu byl dodán Erdoganův text. „Uvidím vás (vojáky) a vyšlu na vás svých 50 procent," což je narážka na jeho voliče a podporovatele, které posílal protestovat proti ozbrojeným vojákům.

#leman dergısının kapagını yakısıksız ve curetkar buluyorum ...olmamış hemde hıç olmamış pic.twitter.com/ERIcotuiPG

— emel (@tek_eml) 24. července 2016

Jak informoval server PRI, Erdogan zuřil a nechal ho okamžitě stáhnout. Policie chodila dům od domu, obchod od obchodu a zabavovala speciální vydání. Skupina kriminálníků se dokonce snažila dostat do redakce LeMan.

Když Guyer vyzpovídal karikaturisty a satiriky, každý mu údajně řekl, že rok 2016 je pro ně nejtěžší, a to i bez ohledu na nedávný pokus o puč a zatýkání. Celkem 1500 kreslířů a satiriků je vyšetřováno za urážku prezidenta.

Obecně známý je i případ, kdy se Erdogan pustil do německého satirika, požadoval, aby jej Německo začalo stíhat za báseň, která ho uráží. Turečtí satirici se ale nedají zastrašit, už den po nepovedeném puči „začali svou municí střílet" po Erdoganovi.

Někteří satirici působili v Turecku již při puči v roce 1980, takže ví, jak se zachovat. Jeden z nich byl dokonce více než deset let na útěku a vrátil se do země až v roce 1991. A nyní, když bylo mnoho médií odstaveno, je internet hlavní zbraní satiriků a politických kreslířů.

Pokusy turecké vlády a Erdogana o umlčení satiriků nefungují, podle Guyera se jen tak nevzdají a po mnoha letech práce na hraně si dokázali vybudovat obranné prostředky, jak zůstat z dosahu vlády.

Související

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Netanjahu dosáhl takové rovně genocidy, že by mu ji záviděl i Hitler

Dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět ostře kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.
Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Více souvisejících

Recep Tayyip Erdogan Turecko vojenský převrat v Turecku (15. července 2016)

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zelenskyj dorazil do boji zmítaného Charkova. Ukrajina zastavila ruský postup

Ukrajinské jednotky zastavily ruský postup v některých zónách Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, kde vede Rusko novou ofenzívu. Oznámila to ve čtvrtek ukrajinská armáda, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy