Kurdky i jezídky. Ženy berou do rukou zbraň a bojují proti Islámskému státu

Sindžár - V srpnu před dvěma lety bojovníci Islámského státu brutálně napadli náboženskou skupinu jezídů, která žila kolem města Sindžár v Iráku. Radikálové napadli nechráněné vesnice, pozabíjeli muže a unesli tisíce dětí a žen, které prodali jako sexuální otrokyně.

Jak píše server The New York Times, části jezídů se podařilo utéct do hor, ale byli bez jídla, oblečení a někteří dokonce i bez bot. V těchto drsných podmínkách zůstali několik dní a bez pomoci. Doufali v pomoc a ochranu pešmergů, to se ale nestalo. „Byli to kurdští partyzáni ze Sýrie a Turecka, kteří se nakonec probojovali přes horu skrze území IS, otevřeným koridorem dostali přeživší jezídy do bezpečí do jimi vyhlášené autonomní oblasti Sýrie zvané Rojava," připomíná situaci americký server.

Mnoho z těchto kurdských partyzánů byly ženy. „Základním principem desetiletí trvajícího kurdského osvobozeneckého hnutí je, že ženy nemohou čekat, že je ostatní budou bránit, ale musí samy bojovat, aby se osvobodily. Některé z těchto žen tvrdí, že bojují za jiné ženy, protože vědí, jaké hrůzy čekají na ty, které zajme IS," píše server.

Ženy přitom působí nejen jako řadové bojovnice, ale některé dokonce velí partyzánským jednotkám. Jiné založily vlastní milice. Další brigádu pak tvoří jezídky, které sloužily jako sexuální otrokyně bojovníků IS a které byly osvobozeny. 

Přístup kurdského hnutí za osvobození podle NY Times zdůrazňuje sebeobranu z vojenského i sociálního hlediska. Ženy partyzánky slouží jako příklady, které prokazují, že ženské vedení je velmi důležité v každé oblasti společnosti. V systému Rojavy funguje demokracie, silné mandáty tu mají ženy podílející se na správě věcí veřejných, a všechny organizace jsou vedeny jak muži, tak ženami. Výbory žen mají skutečnou autoritu nad problémy jako jsou nucené sňatky a domácí násilí.

Ženy-bojovnice pak slouží jako protiobraz k obětem znásilnění a násilí, protože takové ženy považují jejich rodiny za zdroj hanby, alespoň v tradičních patriarchálních komunitách. Právě proto je znásilnění v takových oblastech „silná zbraň". Jde o to zničit „identitu nepřítele". Jak poukazuje server, proto bylo znásilňování praktikováno při konfliktech v Bosně, Kongu – nebo dnes v Sýrii a Iráku.

„Ženy jako jezídky, které byly podrobeny sexuálnímu násilí v tak hrozném měřítku, se pak jen velmi těžko začleňují do starých vzorců. Nedokáží to do chvíle, dokud samy sebe vidí jako zostuzené oběti. Součástí jejich rehabilitace musí být zpochybnění stigmat, kterými si prošly. Samozřejmě toho jde dosáhnout i jinak, než se zbraní v ruce. Ale skutečnost, že některé z těch, které žily v uprchlických táborech iráckém Kurdistánu, který je stále silně patriarchální, zvolily tuto cestu, ukazuje vliv kurdských ženských partyzánek," vysvětluje server.

Ženská rada, která vznikla loni v červenci díky Rojavou ovlivněným jezídům zašla tak daleko, že prohlašuje, že cílem by nemělo být „vykupování" unesených žen a dětí – což se běžně při jednání s IS děje, ale že je nutné je osvobodit a zavést nové tradice týkající se sebeobrany. „To ale nebude snadné. I po dvou letech zůstávají tisíce jezídských žen a dětí v zajetí. Další jezídi jsou rozptýleni v uprchlických táborech v Turecku, Iráku nebo Rojavě, zatímco jiní se snažili uprchnout do Evropy, někteří utonuli na cestě. Ale epicentrum boje jezídů zůstává kolem hory Sindžár, domov jejich předků, na kterou se mnozí jezídi v iráckých uprchlických táborech zoufale chtějí vrátit," píše NY Times.

Související

Více souvisejících

Islámský stát (IS) Jezídové

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 6 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 11 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Ukrajinské drony napadly ruské černomořské základny. Rusko jich údajně sestřelilo přes sto

Více než 100 bezpilotních letadel zneškodnily ruské systémy protivzdušné obrany v noci na pátek nad oblastmi na východě a jihovýchodě Ruska, nad Černým mořem i anektovaným poloostrovem Krym. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy