Íránská televize překvapivě vysílá americký seriál, ukazuje politickou špínu v USA

Teherán - Íránská státní televize vysílá americký televizní seriál Dům z karet. Muslimská země sice striktně odmítá západní kulturu, tentokrát ale udělala výjimku, jelikož seriál popisuje nemilosrdnou praxi politiků USA.

Kevin Spacey v seriálu společnosti Netflix vytvořil postavu poslance Franka Underwooda z Jižní Karolíny intrikujícího na cestě do prezidentského úřadu. Seriál se těší v Íránu popularitě a poskytuje také představu o tom, jak pracuje íránská cenzura - vyškrtala postelové scény, avšak schválila vše, co poskytuje temný obraz silové politiky v kuloárech Washingtonu, kde se neštítí ani vraždy.

"Ukazuje to špínu politiky v USA. K tomu, aby se dostali k moci, udělají cokoli," prohlásil student techniky z teheránské univerzity Mohammad Kázemí.

Sedmnáctiletá středoškolačka Farnáz Rahmáníová si myslí, že státní televize chce zařazením Domu z karet do vysílání ukázat prolhanost amerických politiků. "Pro mne je to příležitost strávit volný čas s dobrým televizním seriálem. Možná se tím televize snaží získat víc Íránců ke sledování íránských kanálů," řekla.

Seriál vyvolal rozruch, protože americké programy se v Íránu vysílají zřídka. Vláda blokuje mnoho internetových stránek, ale na druhé straně málokdy vynucuje dodržování zákazu používat ke sledování televize satelity. Zejména mladí Íránci sledují zahraniční programy na internetu nebo si obstarávají filmy a seriály na nelegálně šířených DVD.

Íránci nemohou Americe zapomenout roli, již sehrála CIA v roce 1953 při puči a dosazení šáha k moci, ani reakci USA v době islámské revoluce v roce 1979, což vyvrcholilo obsazením amerického velvyslanectví v Teheránu.

Webová stránka konzervativců Tebnak ocenila Spaceyho za brilantní ztvárnění Underwooda, který spolu se svou manželkou získává moc pomocí vydírání a zrad. "Dům z karet šikovně ukazuje zklamání z politiky americké liberální civilizace a to, že za lidmi, kteří tu zemi řídí, se skrývá zrada, touha po moci, promiskuita a zločin," soudí konzervativní internetový server Mešrek.

Související

Více souvisejících

Írán USA (Spojené státy americké) seriál Dům z karet

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 1 hodinou

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

včera

včera

Eva Pavlová a Petr Pavel

První dáma by mohla dostávat peníze od státu. Návrh už je na stole

Eva Pavlová i její nástupkyně či nástupci v roli partnera prezidenta nebo prezidentky si mají z nuly výrazně polepšit. Na stole totiž leží návrh, který by jí a jejím následovnicím přiklepl měsíční náhrady ve výši 95 250 korun na reprezentační údaje. Už přišla i reakce z Pražského hradu. 

včera

Dostihy

Velká pardubická bude i s esy ze zahraničí. Nejslavnější dostih slaví 150 let

Konkrétní podobu dostala startovní listina 134. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou na zámku Karlova koruna v Chlumci nad Cidlinou. Bude na ní šestnáct koní, kterým startovní čísla vylosovali operní pěvkyně Andrea Kalivodová s hrabětem Francescem Kinskym dal Borgo. Zájem startovat v českém dostihu projevil kvartet koní ze zahraničí.

včera

Česko zasáhl nebezpečný trend z TikToku. Několik dětí skončilo v nemocnici

I do Česka se rozšířil nebezpečný trend z populární sociální sítě TikTok, v němž jde o imitaci piercingu. Upozornila na to pražská Fakultní nemocnice Motol, která má v péči několik dětských pacientů. Dva nejspíš čeká operace.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy